Prośba o pomoc w wyborze plotea
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Prośba o pomoc w wyborze plotea
Cześć Wam!
Bardzo proszę o pomoc w wyborze plotera laserowego. Ma służyć głównie do cięcia sklejki grubości od 3 do 8/10 mm, rzadko ale jednak będzie również grawerował jakieś nieskomplikowane rzeczy na tym materiale. Ilość umiarkowana, maszyna nie będzie chodziła non stop, a obecnie max kilka godzin dziennie.
Będę bardzo wdzieczny za pomoc
Bardzo proszę o pomoc w wyborze plotera laserowego. Ma służyć głównie do cięcia sklejki grubości od 3 do 8/10 mm, rzadko ale jednak będzie również grawerował jakieś nieskomplikowane rzeczy na tym materiale. Ilość umiarkowana, maszyna nie będzie chodziła non stop, a obecnie max kilka godzin dziennie.
Będę bardzo wdzieczny za pomoc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Prośba o pomoc w wyborze plotea
Do sklejek rzędu 8-10mm i 4 godzinnej pracy to raczej jakaś większa maszyna - stawiał bym na coś w miarę solidnego rzędu 200W, minimum ze 150W i to z dobrym producentem lasera (tuby)*. Z mniejszymi mocami jak 100W się zupełnie zakopiesz, prędkości cięcia będą takie (powiedzmy rzędu 15mm/s), że będziesz produkował "węgielki" a nie produkty. Sam w miarę przyzwoity laser to koszt z cłem, vat i dostawą - rzędu pod 4000$, do tego maszyna w zależności od wielkości - ale z kolejne 3000-8000$, chiller z 700$ filtry lub wyciągi kolejna kasa. Ciężko podpowiadać jak nie wiadomo ile metrów dziennie i jakiej sklejki chcesz przeciąć, jaka jakość cię zadawala - i jaki masz budget - czy 5000 czy 50000$. Do grawerowania druga tuba niskiej mocy w tej samej maszynie, albo mała maszyna która nie będzie powodowała przestoju w dużej.
* Owszem, można kupić taniej, ale nie będzie tak, jak z dobą
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 79051.html - przykład zupełnie losowy z ali
* Owszem, można kupić taniej, ale nie będzie tak, jak z dobą

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 79051.html - przykład zupełnie losowy z ali
-
Dzięki za odpowiedź 
dopiero zaczynamy i tniemy tylko pod swoje potrzeby nie tniemy wszystkiego co tylko mozliwe na niskiej marzy, a ciete rzeczy sa tylko elementami, ktore skladaja sie na caly produkt. Obecnie zlecamy cięcie, ale przestaje się to opłacać. Czas cięcia podałem dla chińczyków 100w, bo takimi obsługują nas dostawcy obecnie
Do wczoraj myślałem o kasie 50-60 tys zł, ale znajomy polecił chińczyka w polskiej dystrybucji za ok. 30tys zł - 100w
edit: Głównie to jednak 6 rzadziej 8mm
z tą 10 przesadziłem. W dalszej perspektywie będę chciał kupić także maszynę frezującą

dopiero zaczynamy i tniemy tylko pod swoje potrzeby nie tniemy wszystkiego co tylko mozliwe na niskiej marzy, a ciete rzeczy sa tylko elementami, ktore skladaja sie na caly produkt. Obecnie zlecamy cięcie, ale przestaje się to opłacać. Czas cięcia podałem dla chińczyków 100w, bo takimi obsługują nas dostawcy obecnie

Do wczoraj myślałem o kasie 50-60 tys zł, ale znajomy polecił chińczyka w polskiej dystrybucji za ok. 30tys zł - 100w
edit: Głównie to jednak 6 rzadziej 8mm

-
Jeśli kolega polecił ci SERONa to lepiej weź te poyeniadze i wsadz psu w.... Pies zablysnie w mediach a i ty za wiele nie stracisz.
Za 45 tys możesz kupić już rayjeta 500 od Trodat z Warszawy.
Za 45 tys możesz kupić już rayjeta 500 od Trodat z Warszawy.
-
Sprawdzę tego Rayjeta, dzięki. Co prawda jest znacznie droższy, ale spodziewam się, że też znacznie lepszy - skontaktuję się i dowiem więcej.
Polecono mi Sybill Pro, co myślicie?
Polecono mi Sybill Pro, co myślicie?
-
O sybilu nie wiele wiem ale na pewno jakość wykonania tragiczna w porównaniu z rayjet.
Te 15 tys różnicy szybko Ci się zrewanzuje brakiem nerwów regulacji i budowania plotera od nowa żeby tylko jakoś działał.
Te 15 tys różnicy szybko Ci się zrewanzuje brakiem nerwów regulacji i budowania plotera od nowa żeby tylko jakoś działał.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Rayjety to tania wersja prawdziwej maszyny. Na krokówkach zamiast serw i z chińskimi laserami. Nawet macierzysta firma (Trotec) tylko ukradkiem się do nich przyznaje.
Ale zawsze to o niebo lepiej niż w 100% chiński badziew.
Ale zawsze to o niebo lepiej niż w 100% chiński badziew.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Dokładnie tak. Rayjet to raczej lepsza wycinarka niż maszyna do grawerowania ale jeśli ktoś nie specjalizuje się w grawerowanie zdjęć to chyba nic lepszego nie potrzebuje. Kroków ki w zupełności wystarcza do tuby szklanej.