Kilka pytań do Chińczyka 40W

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
matrax_prime
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Kilka pytań do Chińczyka 40W

Post napisał: matrax_prime » 24 kwie 2018, 09:59

Witajcie!

Dwa tygodnie temu zakupiłem chińczyka 40W 20x30 dokładnie z poniższej oferty:

https://cnc-ultrasonic.pl/ploter-lasero ... -p-57.html

Przegrzebałem trochę forum i uznałem, że urządzenie z krajowym serwisem to najlepsza opcja, zwłaszcza że cena z transportem na chińskich serwisach to ponad 1000$

O ile samo urządzenie wydaje się w miarę solidne, o tyle akcesoria to czysta plastikowa chińszczyzna, po pół godziny użytkowania padł kompresor powietrza :roll:
Do lasera mam także oprogramowanie corelLaser z kluczem USB.

W tzw. międzyczasie powstało w mojej głowie kilka pytań i byłbym szczęśliwy gdybyście chcieli mi pomóc:

1. Jaki kompresor powietrza wybrać zamiast zepsutej tandety? Tak który pochodzi chwilę
2. Podczas cięcia sklejki 3mm pojawia się płomień, czy to wina braku nadmuchu, który powinien "zdmuchiwać" płomień czy ustawień?
3. Co kilka dni kalibruję dołączonym dystansem odległość pomiędzy głowicą a materiałem, mimo to przy ustawieniach 85% mocy i 15mm/s prędkość cięcia, sklejka nie docina się w środkowych częściach arkusza, muszę czasem lekko wyłamać wycięty element a to mija się z celem po powstają zadziory. Czy jest to wina ustawień, czy tego że arkusz sklejki może być w którymś miejscu zakrzywiony i odległość pomiędzy materiałem a głowicą zmienia się?
4. Aktualne oprogramowanie pozwala mi na osobno na cięcie osobno na grawerowanie. Czytałem gdzieś że w cenie powiedzmy 100-120 zł możne kupić i wymienić sterownik w urządzeniu co pozwoli na cięcie i grawer w jednym zadaniu. Jest to o tyle ważne, że aktualnie chcąc nanieść grawer i następnie dociąć element muszę wykonywać dwie operacje a przesunięcie cięcia względem grawerunku trzeba robić na oko i nie zawsze wychodzi idealnie (lub ja nie potrafię tego zrobić poprawnie)
5. Tuba prymitywnie chłodzona wodą za pomocą małej pompki nie jest jakąś wielką przeszkodą, ale z jednego miejsca nie mogę pozbyć się bąbelka powietrza choćbym nie wiem co robił, lekko unoszę urządzenie, ściskam wężyki od wody i nic, powietrze rusza się ale nie chce uciec do węża odprowadzającego. Jest wielkości około jednogroszówki i nie chce uciec z miejsca zaznaczonego na zdjęciu.
tuba_laaser.jpg
tuba_laaser.jpg (90.19 KiB) Przejrzano 1236 razy
Z góry dzięki za odpowiedzi!

meriones
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Re: Kilka pytań do Chińczyka 40W

Post napisał: meriones » 24 kwie 2018, 14:46

1. Zamiast kompresora, proponuję pompę do napowietrzania stawu.
2. Obydwa opisane czynniki mają ogromny wpływ, nie polecam cięcia bez nadmuchu.
3. Nawet sklejka "do cięcia laserem" często się wypacza i różnica wysokości może powodować że nie będzie się docinać. Warto też sprawdzić ustawienie luster bądź zmienić soczewkę.
4. Nie miałem styczności z takim sterowaniem, ale wydaje mi się że głowica powinna zaczynać i kończyć w tej samej pozycji więc nie powinno być problemów z przesunięciem. Koszt wymiany sterownika to co najmniej 10x więcej niż piszesz, chyba że masz na myśli jakieś wynalazki na arduino których nie sprawdzałem.
5. Trochę powietrza nie ma ogromnego wpływu na trwałość tuby.

Autor tematu
matrax_prime

Post napisał: matrax_prime » 24 kwie 2018, 15:14

1. Mówisz o czymś takim?

http://allegro.pl/pompa-powietrza-2100- ... 47055.html

Niemal identyczną, z wyglądu przynajmniej pompkę mam do chłodzenia i stoi ona w zbiorniku z wodą. Ta jak czytam służy faktycznie do napowietrzania. Czy takie urządzenie zda egzamin?

Mógłbyś powiedzieć coś więcej czemu nie należy ciąć bez nadmuchu? Firma od której kupowałem oferuje taki sam sprzęt tylko tańszy właśnie z uwagi na między innymi na brak nadmuchu.

Pilif

Post napisał: Pilif » 24 kwie 2018, 15:27

Nadmuch jest po to by zdmuchnąć płomień. Im więcej sklejki będziesz ciął tym większa szansa na większy zapłon. Przy laserze powinien być cały czas operator na wypadek jakby coś się zadziało, co nie znaczy, że operator ma mieć non stop wlepiony wzrok w laser w trakcie cięcia.
Ostanio ciąłem gazety. Na kółka. Bo tak - bo ktoś potrzebował. Bez nadmuchu już bym dawno lasera nie miał.

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: cinematic2 » 24 kwie 2018, 23:53

matrax_prime pisze:
24 kwie 2018, 09:59
że cena z transportem na chińskich serwisach to ponad 1000$
Cena z transportem na europejskich serwisach to mniej niż 400 GBP a można upolować i o 100 GBP taniej.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: abyss » 25 kwie 2018, 00:39

Nie tnij drewna / sklejek bez nadmuchu.
1) "zdmuchuje" płomień
2) usuwa spaliny z ciętego "kanału" poprawiając głębokość i czystość cięcia sklejek
3) częsciowo zabezpiecza soczewkę przed zabrudzeniem spalinami i chłodzi ją

LTofik
Posty w temacie: 2

Post napisał: LTofik » 25 kwie 2018, 02:40

Z tym zdmuchiwaniem płomienia to ja bym proponował przyjąć że płomień to efekt zapłonu odparowanego materiału. Gaz jest gorący i tak skoncentrowany że może dojść do samozaplonu. Głowica według mnie ochladza te gazy i rozprasza je utrudniające samozaplon. - tak bym proponował to wyjaśniać.

gniazdo
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: gniazdo » 25 kwie 2018, 07:15

cinematic2 pisze:
24 kwie 2018, 23:53
matrax_prime pisze:
24 kwie 2018, 09:59
że cena z transportem na chińskich serwisach to ponad 1000$
Cena z transportem na europejskich serwisach to mniej niż 400 GBP a można upolować i o 100 GBP taniej.
ja kupiłem ten biedniejszy model w zeszłym tygodniu za dokładnie 1608zł z przesyłką z niemiec

taki:
https://cnc-ultrasonic.pl/ploter-lasero ... -p-56.html

u mnie trzeba było tylko wywalić ten śmieszny krzywy stół, oraz ustawić lustra,
nadmuch będę dorabiał w późniejszym terminie bo kupiony w większości do grawerowania

Autor tematu
matrax_prime

Post napisał: matrax_prime » 26 kwie 2018, 09:32

Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Mam jeszcze jedno pytanie, wczoraj podczas pracy wyłączyła się pompa wody :( Nie wiem ile czasu urządzenie chodziło bez obiegu wody ale szacuję, że nie więcej niż 30 min grawerowania z mocą 15%. Pytanie brzmi, czy tuba mogła się uszkodzić? Dodam że woda w tubie była tylko niepompowana przez ten czas.

LTofik
Posty w temacie: 2

Post napisał: LTofik » 26 kwie 2018, 11:20

Raczej nic się nie stało gorzej by było gdybyś coś wycinal przez tyle czasu z np 70%mocy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”