Grawerowanie wałków
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Grawerowanie wałków
Posiadam znakowarkę Galvo z przystawką rotacyjną. Chcę grawerować na drewnianych wałkach ale nie jestem w stanie tego ustawić (EzCad2). Moim podstawowym problemem jest brak dopasowania obrotu wałka. Po obrocie zostają puste miejsca albo grawer nachodzi na siebie. Ktoś może mi pomóc?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Grawerowanie wałków
Prawdopodobnie jedna oś z X-Y zamieniona w oś obrotową.
W takim przypadku trzeba dopasować rozmiar projektu do powierzchni grawerowanej na walcu i całość tak aby wyszła odpowiednia odległość pomiędzy przejazdami lasera (gęstość linii).
To się da policzyć tylko potrzebne są dane o ustawieniach jakie masz dla osi, średnicę walca i projekt graweru.
W takim przypadku trzeba dopasować rozmiar projektu do powierzchni grawerowanej na walcu i całość tak aby wyszła odpowiednia odległość pomiędzy przejazdami lasera (gęstość linii).
To się da policzyć tylko potrzebne są dane o ustawieniach jakie masz dla osi, średnicę walca i projekt graweru.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Grawerowanie jest w osi x a obrót wałka w osi y. Problemem jest wprowadzenie danych aby odpowiednio obracało wałek. Tak mi się wydaje, nie jestem w tym zbyt dobry.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Gdzieś trzeba uwzględnić średnicę wałka, żeby przeliczyć obwód na kąt. Jeśli nie ma takiej możliwości w programie, to trzeba dobrać wartość w sterowniku silnika (ilość kroków na 1 mm obwodu).
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
ewentualnie skalować rys w zależności od średnicy. moim zdaniem łatwiejsze do realizacji
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe
-
Skalowanie rysunku pomogłoby chyba tylko w przypadku gdy początek i koniec grawerowania nie schodzą się.
Gdy zmieniam wartości to po każdym obrocie powstaje przerwa lub kolejne części rysunku zachodzą na siebie. Wygląda to tak jakby przystawka rotacyjna nie równo obracała element grawerowany.
Moja przystawka jest taka jak na zdjęciu.
Drugie zdjęcie przedstawia złe grawerowanie.
Gdy zmieniam wartości to po każdym obrocie powstaje przerwa lub kolejne części rysunku zachodzą na siebie. Wygląda to tak jakby przystawka rotacyjna nie równo obracała element grawerowany.
Moja przystawka jest taka jak na zdjęciu.
Drugie zdjęcie przedstawia złe grawerowanie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Zaraz, zaraz. To w końcu ile masz osi?
Czy przystawka jest podłączona do osi Y i obraca się cały czas podczas grawerowania?
Czy jednak ploter graweruje na fragmencie nieruchomego wałka w trzech osiach i co jakiś czas jest on obracany?
Czy przystawka jest podłączona do osi Y i obraca się cały czas podczas grawerowania?
Czy jednak ploter graweruje na fragmencie nieruchomego wałka w trzech osiach i co jakiś czas jest on obracany?