Pomoc w doborze plotera laserowego
Ploter laserowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Pomoc w doborze plotera laserowego
Witam. Poszukuję plotera laserowego gównie do cięcia sklejki, plexi, spienionej plexi. Oczekuję również b. dobrej jakości graweru mim. 1000DPI. Obecnie posiadam plotery O mocy 40w Spirit GLS i GX tuba metalowa. Gównie zależy mi na szybkim cięciu i grawerowaniu z zachowaniem dobrej precyzji graweru na małych elementach, ale zachowując szybkość cięcia i graweru. Polecacie coś o maksymalnych wymiarach pola roboczego 900x600??
-
Re: Pomoc w doborze plotera laserowego
1000 DPI jest niemożliwe do uzyskania ploterem. 150DPI to już mega. Oczywiście można ustawić taki skok, że teoretycznie wyjdzie 1000DPI, ale tylko teoretycznie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja przy okazji chcę zwrócić uwagę, że znane, markowe firmy piszą w swoich materiałach o takich rozdzielczościach jak np. 400, 500 czy 1000 DPI - jednak po wysłaniu próbek nie byli w stanie uzyskać takowych a nawet zbliżonych rozdzielczości grawerki. Najprawdopodobniej wynika to z nadużywania pojęć DPI oraz rozdzielczości w odniesieniu do obróbki wysyłanego pliku a nie rzeczywistego EFEKTU uzyskiwanego na materiale.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Oczywiste Watsonie.abyss pisze: ↑25 sty 2018, 01:21Ja przy okazji chcę zwrócić uwagę, że znane, markowe firmy piszą w swoich materiałach o takich rozdzielczościach jak np. 400, 500 czy 1000 DPI - jednak po wysłaniu próbek nie byli w stanie uzyskać takowych a nawet zbliżonych rozdzielczości grawerki. Najprawdopodobniej wynika to z nadużywania pojęć DPI oraz rozdzielczości w odniesieniu do obróbki wysyłanego pliku a nie rzeczywistego EFEKTU uzyskiwanego na materiale.
Nie da się uzyskać na drewnie czy plastiku 1000 dpi ze względu na wielkość plamki jaka powstaje na materiale w efekcie zadziałania promienia lasera na materiał.
Tylko kompletny analfabeta może bredzić o 1000dpi.
Rozdzielczość 1000dpi można uzyskać naświetlając drobnoziarnisty film ale już nawet drukarki tonerowe tyle nie osiągają chociaż drukują pyłem.
Oczywiście w reklamach piszą o tysiącach dpi ale to ściema. Różne kity pod nazwą interpolacja i podobne.
Trotec i Epilog też ściemniają.
Program przelicza obraz na rzeczywistą rozdzielczość. Inaczej zamiast obrazu byłaby plama bo nie da się tak precyzyjnie sterować nadtopieniem (nadpaleniem) materiału jak ilością toneru na bębnie światłoczułym.
I ta realna rozdzielczość nawet nie leżała koło 300 dpi.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.