Kupno lasera przemysłowego nie plotera do 200tyś zł
Uwagi na temat zakupu używanej maszyny
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Kupno lasera przemysłowego nie plotera do 200tyś zł
Witam,
Od jakiegoś czasu zastanawiam się na zakupem używanego laser przemysłowego o mocy 1,5-2,5 kW tnącego blachy czarne do 10mm który nie przepracował sryliard RBH. Obserwowałem kilka zagranicznych aukcji i ciekawe mazaki i amady z 2005-2008r. kończyły się na 35-45k Euro. W Szczecinie sytuacja na rynku wygląda tak że są dwie/trzy duże firmy z laserami u których na wycenę cięcia czeka się parę tyg. Przy dotacjach z UE udałoby się zorganizować jeszcze jakąś giętarkę, spawarka jest i można brać zlecenia z kraju. Ciekawy jestem Waszych opinii...
Od jakiegoś czasu zastanawiam się na zakupem używanego laser przemysłowego o mocy 1,5-2,5 kW tnącego blachy czarne do 10mm który nie przepracował sryliard RBH. Obserwowałem kilka zagranicznych aukcji i ciekawe mazaki i amady z 2005-2008r. kończyły się na 35-45k Euro. W Szczecinie sytuacja na rynku wygląda tak że są dwie/trzy duże firmy z laserami u których na wycenę cięcia czeka się parę tyg. Przy dotacjach z UE udałoby się zorganizować jeszcze jakąś giętarkę, spawarka jest i można brać zlecenia z kraju. Ciekawy jestem Waszych opinii...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Kupno lasera przemysłowego nie plotera do 200tyś zł
Poważnie bym się zastanowił.
Stara maszyna, stara technologia to wysokie koszty wszystkiego.
Prądu, gazów, serwisu. Awaryjność. Itd.
No chyba, że rynek jest rzeczywiście słabo nasycony.
Tylko zrób dobre rozpoznanie bo możesz mieć tak jak ja z naświetlarką.
Kiedy podejmowałem decyzję o zakupie to były 3 w mieście z czego tylko jedna świadczyła usługi "na zewnątrz". 4 miesiące później, kiedy startowaliśmy było 9.
Stara maszyna, stara technologia to wysokie koszty wszystkiego.
Prądu, gazów, serwisu. Awaryjność. Itd.
No chyba, że rynek jest rzeczywiście słabo nasycony.
Tylko zrób dobre rozpoznanie bo możesz mieć tak jak ja z naświetlarką.
Kiedy podejmowałem decyzję o zakupie to były 3 w mieście z czego tylko jedna świadczyła usługi "na zewnątrz". 4 miesiące później, kiedy startowaliśmy było 9.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Identycznie było z moją malarnią proszkową: w 2013 były 4-5 na 0,5mln mieście aktualnie jest 15-18 w tym 3 automatyczne. Jednakże żadna nie upadła każda funkcjonuje. Ja też nie narzekam bo wprowadziłem malowanie mokre i piaskowanie.
Wracając do tematu co do wyższych kosztów eksploatacji to 100% zgoda, tylko przy mniejszych nakładach mniej ryzykuje. Na nowy laser za 2mln nie nie stać a tych których stać to również zaczynali od używek albo wybili się na innych projektach. Mogę sobie kupić ładne auto z salonu ale wole zaryzykować i kupić maszynę
Wracając do tematu co do wyższych kosztów eksploatacji to 100% zgoda, tylko przy mniejszych nakładach mniej ryzykuje. Na nowy laser za 2mln nie nie stać a tych których stać to również zaczynali od używek albo wybili się na innych projektach. Mogę sobie kupić ładne auto z salonu ale wole zaryzykować i kupić maszynę

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Moja firma teraz sprzedaje Durme 2kw fiber ipg, wymienne srtoly, 5000 godzin pracy wiazki ale cena to ponad 150euro. I chyba w tygodniu padla rezerwacja bo klient ogladal.
Ty szukasz o wiele tanszej maszyny wiec zapewne na technologii CO2. Szukaj cos z Trumpfa, Mazaka, Bystronika (jeden model bystronika byl wadliwy i wycofali Byspeed czy bysprint na srubach kulowych nie pamietam, zebys sie nie nacial), amada to dobra w prasach krawedziowych,
Zadzwon do Interplast jest to firma, ktora sprzedaje uzywane maszyny, teraz sasiad od nich laser podobno kupil, jakas stara uzywke, ogolnie dobra firma mamy od nich kilka maszyn - robotow.
Ty szukasz o wiele tanszej maszyny wiec zapewne na technologii CO2. Szukaj cos z Trumpfa, Mazaka, Bystronika (jeden model bystronika byl wadliwy i wycofali Byspeed czy bysprint na srubach kulowych nie pamietam, zebys sie nie nacial), amada to dobra w prasach krawedziowych,
Zadzwon do Interplast jest to firma, ktora sprzedaje uzywane maszyny, teraz sasiad od nich laser podobno kupil, jakas stara uzywke, ogolnie dobra firma mamy od nich kilka maszyn - robotow.
-
lolo śliczne dzięki za info zadzwonie po weekendzie. W firmie ktorej pracowalem była amada alfa III która przepracowała sryjard godzin i dawala rade na trzy zmiany tylko miala soft do japonsku i trzeba bylo wrozyc z fusow co ja boli ale przewaznie optyka zanieczyszczona i wariowala jak byly spadki napiecia bo slabe przylacze bylo.
-
Witam,
odezwali się z firmy Interplast z Częstochowy... Mega zaskoczenie, polecam mają na bieżąco 2-3 lasery 'pod prądem' można się umawiać żeby zobaczyć jak maszyna pracuje na żywo. W cenie (moim zdaniem +15-20% cen aukcyjnyvh maszyn z zagranicy) transport całości do klienta, uruchomienie, szkolenie serwis i najważniejsze: gwarancja. Maszyny od 1997 za 150 tys netto do nówek za grube bańki. Wszystko przez telefon brzmi mega profesjonalnie aaa jeszcze leasing załatwiają. wybieram się do nich w marcu to napiszę czy na miejscu jest wszystko OK. Mają też sporo innych maszyn. lolo jeszcze raz dzięki - wole dołożyć 15-20% do sprawdzonej maszyny na gwarancji niż licytować przez net kota w worku.
odezwali się z firmy Interplast z Częstochowy... Mega zaskoczenie, polecam mają na bieżąco 2-3 lasery 'pod prądem' można się umawiać żeby zobaczyć jak maszyna pracuje na żywo. W cenie (moim zdaniem +15-20% cen aukcyjnyvh maszyn z zagranicy) transport całości do klienta, uruchomienie, szkolenie serwis i najważniejsze: gwarancja. Maszyny od 1997 za 150 tys netto do nówek za grube bańki. Wszystko przez telefon brzmi mega profesjonalnie aaa jeszcze leasing załatwiają. wybieram się do nich w marcu to napiszę czy na miejscu jest wszystko OK. Mają też sporo innych maszyn. lolo jeszcze raz dzięki - wole dołożyć 15-20% do sprawdzonej maszyny na gwarancji niż licytować przez net kota w worku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Włodek - jesteś ze Szczecina?
Jeśli potrzeba coś z lasera na prędkości, to szukaj mnie
Jeśli potrzeba coś z lasera na prędkości, to szukaj mnie

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
wlodek82 pisze: ↑18 sty 2018, 22:15Witam,

Wez pod uwage, ze jezeli nawet kupilbys laser z zagranicy to pozostaje problem z oprogramowaniem, ktore czesto nie chce dzialac "wtope jedna zaliczylem", dochodzi problem transportu i montarzu, ustawiania strzalow itp. Samemu tego nie zrobisz musisz wzywac serwis ktory tez cie skroji. A jak kupujesz maszyne uzywana to zazwyczaj kazdy firmowy serwis ma cie gleboko w powazaniu. Nigdy nie wiadomo czy zadziala albo kiedy w pelni bedzie dzialalo, problemy ze szkoleniani itp. Choc my staramy sie zawsze przed kupnem o kontakt ze sprzedawca - przedstawicielem na polske i pytamy sie o wyceny i czy chetni sa do pomocy.
Np. Firme Durma - smialo moge polecic, kupisz maszyne uzywana, serwis przyjedzie, zrobi przeglad, szkolenie itp. Zero problemow i ceny uczciwe.
Natoniast firme Salvagini odradzam na kilometr. Przez telefon zapewnienia jedne a potem doprosic serwisu sie nie mozna i maja cie gleboko w du***. Nigdy nie kupie od nich zadnej maszyny. Najgorsza wpadka w mojej karierze - krawedziarka salvagini.
Roboty KUKA podobnie, kupisz uzywanego to maja cie w D. Roboty (fanuc, yaskawa - polecam - calkiem inne podejscie)
AXA frezarki podobnie, jak zrobisz im wstydu na emo w hannoverze, to naobiecuja ci gruszek i potem pomoga przez telefon. Ale jak chcesz serwisanta to spadaj na drzewo.
A tak na twoim miejscu, gdy nie masz zadnego doswiadczenia, w dodatku laser to nie prosta zabawka i wymaga serwisu. Lepiej jest zaplacic ciut wiecej sporzadzic dobra umowe i miec 100% pewnosc ze maszyna przyjedzie do ciebie i bedziesz pracowal i zarabial. Zaufaj, te 10 - 15% nadplaty zarobisz majac w pelni uruchomiana maszyne, majac dostep do pomocy i serwisantow z firmy z ktorej kupiles maszyne.
Wiem, brzmi to jak reklama, ale nie to jest celem mojej wypowiedzi. Celem mojej wypowiedzi jest szczera pomoc. Laser to nie jest tokarka, ktora naprawi wiekszosc "prywatnych" serwisantow. Z laserami sprawa jest trudniejsza i bez znajomosci mozesz nie kupic nawet czesci do nich. A co dopiero naprawic.