Laser KIMLA 4kw - PcCAM prośba o pomoc

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
somsiad
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Laser KIMLA 4kw - PcCAM prośba o pomoc

Post napisał: somsiad » 22 gru 2017, 13:43

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem nowy na forum i zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Od kilku tygodni jestem "operatorem" lasera firmy KIMLA, nie dane było mi uczestniczyć w szkoleniu jak i nie mam dostępu puki co do DTR maszyny a samego doświadczenia z laserami nie mam zbyt wiele, dlatego mam nadzieję, ze ktoś pomoże.
Pewnie to błahe ale potrzebowałbym porady gdzie szukać funkcji(opcji) umożliwiającej zapisanie punktu palenia, tzn. chodzi mi by zapisać ostatni punkt palenia(np. spaliłem 3/4 arkusza) i np. drugiego dnia od tego punktu zacząć pracę ??
Druga sprawa to jak ustawić by palił detale od lewej do prawej wiersz po wierszu ?? obecnie "rozmiar kwadratu" maszyna ma na 1000. Pali dolny wiersz a następnie jest już to bardzo chaotyczne i skacze po arkuszu.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam,

nicek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Laser KIMLA 4kw - PcCAM prośba o pomoc

Post napisał: nicek » 23 gru 2017, 13:30

po wstrzymaniu pracy w połowie arkusza na panelu sterującym masz numer wektora, zapisz go sobie na i możesz przerwać pracę.
Jeśli chcesz kontynuować od środka to przed naciśnięciem START zaznacz "kontynuacja od miejsca przerwania"
Po naciśnięciu "start" maszyna nie zacznie od razu palić ale będzie można wpisać wektor od którego kontynuować pracę.
Następnie klikasz "kontynuuj" i tnie od wpisanego wektora.

Podczas wstrzymania możesz też kliknąć prawym na arkuszu i wybrać opcję "wskaż miejsce kontynuacji" i klikasz na punkt na ścieżce od którego chcesz ciąć dalej. Możesz też wyłączyć wycięte detale i przegenerować ścieżkę.

sortowanie, zmniejsz kwadrat sortowania np. na 100mm i wybierz poziomo/pionowo oraz czy wierszami, czy zygzakiem, no i zaznacz checkbox "sortowanie".

Musisz odbyć szkolenie, bez tego nie będziesz wiedział o setkach przydatnych funkcji.

lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: lukasz89 » 23 gru 2017, 16:33

nicek - a czy jest możliwość bazowania w prawym dolnym rogu płyty i tu pytam nie tylko o laser Kimla, ale o wszystkie maszyny tnące (laser, plazma, water jet, cięcie tlenem) i cięcie w ten sposób ? Tak jakbyśmy cały układ współrzędnych odbili symetrycznie. Sortowanie - do tej pory nie wiedziałem bardzo za co odpowiada ta funkcja w kt7 cam, teraz już wiem. Dzięki.

jarbia
Kontakt:

Post napisał: jarbia » 23 gru 2017, 18:03

Można przyciągać do każdego narożnika i środka klikając prawym przyciskiem myszy i wybierasz ''przyciągnij bazę do narożnika ''przynajmniej w mojej wersji PcCAM.
pozdrawiam

Autor tematu
somsiad
Posty w temacie: 2

Post napisał: somsiad » 28 gru 2017, 16:03

nicek pisze:
23 gru 2017, 13:30
po wstrzymaniu pracy w połowie arkusza na panelu sterującym masz numer wektora, zapisz go sobie na i możesz przerwać pracę.
Jeśli chcesz kontynuować od środka to przed naciśnięciem START zaznacz "kontynuacja od miejsca przerwania"
Po naciśnięciu "start" maszyna nie zacznie od razu palić ale będzie można wpisać wektor od którego kontynuować pracę.
Następnie klikasz "kontynuuj" i tnie od wpisanego wektora.

Podczas wstrzymania możesz też kliknąć prawym na arkuszu i wybrać opcję "wskaż miejsce kontynuacji" i klikasz na punkt na ścieżce od którego chcesz ciąć dalej. Możesz też wyłączyć wycięte detale i przegenerować ścieżkę.

sortowanie, zmniejsz kwadrat sortowania np. na 100mm i wybierz poziomo/pionowo oraz czy wierszami, czy zygzakiem, no i zaznacz checkbox "sortowanie".

Musisz odbyć szkolenie, bez tego nie będziesz wiedział o setkach przydatnych funkcji.
Dzięki bardzo za pomoc. Dużo mi to pomogło :) co do szkolenia... to niestety raczej się nie uda i moja praca to będzie praca prób i błędów niestety ...

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”