Zauważyłem, ze gdy stosuję soczewkę o dłuższej ogniskowej (2,5cala), to przy tych samych parametrach cięcia, bardzo często pod głowicą pojawia się płomień, przy 2 calach natomiast nie.
Czy może to świadczyć o tym, że dochodzi do samozapłonu oparów które wydostają się z ciętej szczeliny? Tzn, nie są wystarczająco schłodzone i rozproszone przez słabszy efekt nadmuchu?
Dodatkowo, wciąż mam problem z zbyt szeroką szczeliną jaka powstaje z góry materiału.
Zrobiłem sobie całą serię płytek o różnych wysokościach z podziałem co 0,5mm. Robiąc kilkadziesiąt cięć testowych wybrałem tą płytkę która najdokładniej przecina na wylot przy największej możliwej prędkości dla danej mocy. Myślę, że teraz ogniskową mam dobrze ustawioną, bo przekłada się to na efektywność ciecia. Szczelina wlotowa jednak nadal pozostaje taka sama - praktycznie nie zmiana się w żaden sposób niezależnie do tego jak dokładnie jest ogniskowana soczewka.
Narysowałem sobie w CAD stożek w jaki kształtuje się promień po przejściu przez soczewkę.
Na wysokości powyżej ogniska tj jakieś 1-2mm szerokość wiązki nie przekracza 0,2mm.
Zaczynam skłaniać się ku tezie, że skoro szczelina u góry ma ponad 0,5mm to jest to jakby efekt "promieniowania" ciepła poza obszar cięcia, czyli teoretycznie materiał nagrzewa się na powierzchni mocniej i stąd większa erozja? Czyli gdyby zapewnić wydajniejszy nadmuch i mocniej schładzać powierzchnię to szczelina powinna się zmniejszyć?