Laser CO2 o mocy 50W (import Chiny) chłodzony wodą jest umieszczony za stołem. Paski napędowe 10mm szerokości typ T 5. Typowe silniki z mikrokrokiem 1/8. Rozdzielczość 0.025mm. Prędkość cięcia i grawerowania do 30cm/sek. Tnie np. pleksi o grubości 8mm. Pewnie przetnie grubszą lecz posiadam obiektyw o któtkiej ogniskowej (2,5") a przydałby się 4 calowy. Szukam do tej wycinarki blachy typu plaster miodu na stół. Najlepiej aluminiowa o wymiatach oczek 6-12mm i grubości 10-20mm. Więcej fotek wkrótce.
Wycinarkę robiłem prawie rok. Niestety nie liczyłem kosztów. Dużo materiałów i części miałem w szufladzie. Część musiałem kupić. Najdroższy był laser. Reszta to koszt porównywalny z typową frezarką mechaniczną. Sporo czasu na próby, doświadczenia z obcą mi techniką laserową. Na samym początku bawiłem się z laserem od zwykłej nagrywarki zogniskowany optyką od wskaźnika laserowego, który jak się okazuje potrafi bardzo ładnie grawerować czarne plastyki. Trzeba tylko doprowadzić około 120-150mA prądu. Niektóre diody tego nie wytrzymują.
Szok !
A ja kiedys chcialem ciac styropian laserem to ... szkoda gadac
wszyszcy mowili ze sie nie da i wogule straszne koszty okazalo by sie ze zwykly wskaznij po malej przerobce by sie nadal.
Niestety ciąć wskaźnikiem laserowym nie da się. Przy odpowiednim przeciążeniu diody laserowj od nagrywarki jest możliwość uzyskania efektu grawerowania w ciemnych plastikach. Jest wyraźny wytopiony slad. Prąd ok 120 - 150 mA. Można zrobić na LM317 jako stabilizator prądu. Bardzo fajna zabawa. Idealne do eksperymentów lub na pracę dyplomową. Dwa silniki krokowe prowadnice od szuflad lasrer od nagrywarki i demonstracyjny zestaw gotowy.