Nie znalazłem działu 'co kupić', więc pozwalam sobie napisać tutaj. Całkowicie nie znam się na sprzęcie cnc, więc proszę o wyrozumiałość i jeśli powiem jakąś głupotę to mnie poprawcie

Szukam wycinarki do papieru, plexi i sklejki. A właściwie urządzenia, które umożliwi również grawerowanie w tych materiałach. Mile widziane również grawerowanie w metalu, ale obawiam się, że nie ten budżet, więc skupmy się na plexi i sklejce, przy czym sklejka będzie stanowić raczej olbrzymią większość (kto wie, może nawet 100%, ale na chwilę obecną przyjmijmy 75%).
Co mnie interesuje - cięcie materiału o grubości ok. 5mm (max 10mm, ale nie wiem czy da radę). Do wycinanie w papierze (stąd pomysł na laser).
W miarę przyzwoita prędkość cięcia (przy czym nie znam 'średnich', więc nie wiem co to znaczy 'przyzwoita')...
Stół roboczy - powiedzmy 30x30cm to takie minimum, chociaż fajnie, gdyby jeden z wymiarów był troszkę większy.
Budżet - okolice 15.000zł z lekkim zapasem.
Mówimy wyłącznie o sprzęcie nowym, do kupienia w PL, ponieważ ma iść na to kasa z dofinansowania.
Wstępnie przeglądałem co i jak - laser 60W w tej cenie powinno dać radę kupić, ale to pewnie chińczyki. Czy takie coś będzie wystarczające?
Jakieś polecane firmy czy nawet modele?