Witam,
firma planuje zakup maszyny do wycinanie blachy i mamy problem w doborze metody obróbki blachy. Laser jest najdroższy, a wykrawarka najtańsza. Czy warto zainwestować w laser, czy może plazma by się zdała też dobrze?
Produkcja będzie średnioseryjna, a cięcie blach będzie średnio skomplikowane (proste linie, łuki, otwory). Wycinana blacha od 1 do 8mm.
Pozdrawiam
Plazma/Laser/Wykrawarka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Przy takim przedziale grubości to raczej laser. 8mm to trochę sporo na wykrawarkę aczkolwiek moje doświadczenie z wykrawarkami jest ubogie. Jak dla mnie wykrawarka się sprawdza ale tak do ok 3mm później już jest ciężko i hałas potworny. Plama ok ale to z reguły się wybiera do ciecia średnio precyzyjnego lub do grubszych materiałów, gdzie laser staje się nieopłacalny bo zbyt wolny lub tam gdzie laser nie da rady. Poza tym większość plazm które widziałem ma albo problem z odciągiem albo o zgrozo go nie ma przez co generuje takie zapylenie i zadymienie że szkoda gadać (tak wiem w głównej mierze wynika to z oszczędności tak zwanych polskich pracodawców). Do takich grubości to laser, koszt zakupu spory ale uniwersalności zastosowania i dokładność najlepsze. Ale tak jak pisał kolega cnc-COMBO za mało danych żeby coś więcej napisać. PS Kolego "waldemas1" źródło 3kW przetnie "konstrukcyjna" 16mm stal bez większego ale pytanie czy się to opłaca. Konstrukcyjna 8mm można ciąć bez większych problemów mocą 2-3kW i prędkości są całkiem przyzwoite.