wentylacja - jak wyciszyć?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
obser
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4

wentylacja - jak wyciszyć?

Post napisał: obser » 13 lis 2013, 23:03

Ponieważ przenoszę laser do innej lokalizacji, gdzie w pomieszczeniu oprócz niego będą się znajdować m.in. stoły robocze przy których będzie się pracować 8-10 godzin dziennie szukam sposobu na wyciszenie pracy całości.
Oryginalnie mam kawałek rury pokrytej gumą albo jakimś tworzywem - jest gładka w środku. Ma ok. 1m długości, dalej niestety jest 1,5m spiro.

Obrazek Obrazek

Gdzie można kupić taką rurę? Szukałem po sklepach wentylacyjnych - mają albo zwykłe spiro, albo otulone z wełną - a szukam tych, bo są gładkie w środku i przez to na pewno ciche.

EDIT: chodzi mi o tą niebieską rurę na zdjęciach, posłużyłem się zdjęciami z Lynxa i Techsola.

Tagi:

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: koala.g » 13 lis 2013, 23:13

Mam odciąg trocin w innym pomieszczeniu. Hałas i tak leci po rurach.

Rurka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Rurka » 13 lis 2013, 23:15

Takie rury firma TUBES.

Autor tematu
obser
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: obser » 13 lis 2013, 23:43

Rurka pisze:Takie rury firma TUBES.
Dzięki, odezwę się do nich.

Najwięcej hałasu robi wentylator - wiadomo, ale często zdarza się, że spiro wpada w wibracje i hałas jest dużo większy, a dźwięk jest denerwujący.

laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: laserki » 14 lis 2013, 11:28

robal43 pisze:obser bo tego urzywamy w naszej firmie
Skoro urzywacie to na pewno jest super. Inni tylko UŻYWAJĄ .

Autor tematu
obser
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: obser » 02 gru 2013, 22:38

Z rurą temat jeszcze zawieszony - bo mam do rozwiązania jeszcze jeden problem.

Tnę sporo sklejki i plexi - i problemem jak wiadomo jest zapach wydostający się na zewnątrz.

Budynek jest parterowy, mam jednego sąsiada w tym samym obiekcie, niedaleko są dwie inne firmy. Chcę wystawić rurę z komina na ok. 2m dodatkowo (komin jest 5-5,5m nad ziemią). I teraz pytanie - czy lepiej dać rurę np. fi 100 czy 200? Wydaje mi się, że im mniejsza średnica tym lepiej wentylator do wydmucha do góry. A dalej wiatr to rozwieje (wieje dosyć często).

Ewentualnie myślę jeszcze nad zrobieniem drugiego wentylatora na dachu - ale to już ostateczność, bo wydaje mi się że wyciągnie za dużo ciepła z pomieszczenia (chociaż chcę zrobić dolot bezpośrednio do lasera, pozaślepiać wszystkie otwory w maszynie).

Max Sidorowicz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Kontakt:

Post napisał: Max Sidorowicz » 13 gru 2013, 16:26

Jeszcze do co rury/węża - ja kupowałem od nich gładką w środku, http://air-com.pl/weze_wyciagowe_ssace_przesylowe.html.
Co do wywiewki - brał bym przykład z instalacji kotłów gazowych z zamkniętą komorą spalania. Mniejsza średnica, to na pewno większe opory gazu; zależy jak długi tunel wentylacyjny i ile masz zakrętów - jak to po prostu komin, to raczej spoko. A na pewno przy mniejszej będziesz miał większą prędkość wyrzutu. 1 wentylator Ci raczej wystarczy. BTW: jak go dasz na górze, to też będziesz miał trochę ciszej ;-).

jarbia
Kontakt:

Post napisał: jarbia » 13 gru 2013, 17:59

Witam
Co do cichych rur wentylacyjnych ,jak robiłem rekuperator w firmie, to nabyłem rurę al otuloną wełną i drugą warstwą al o nazwie SONODUCT (o ile dobrze pamiętam) tłumiącą szum .Co najciekawsze była droższa od tak samo wyglądającej zwykłej z tym ,że rura al wewnętrzna była bardzo drobno perforowana .
pozdr.

Autor tematu
obser
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: obser » 21 lip 2014, 20:19

Ostatecznie zrobiłem całość na rurze kanalizacyjnej fi 160 - jest dużo sztywniejsza i ma grubsze ścianki niż zwykła kanalizacyjna. Jak znajdę chwilę to zrobię jakiś szkic, zdjęcia oraz opis rozwiązania.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”