Witam
Od dluższego czasu studiuję forum pod kątem znalezienia odpowiedzi co kupic:), od dłuższego czasu zlecam cięcie laserem sklejki o grubościach od 3-6mm ( z czego 6mm to rzadkość głownie 4-5 mm ) nieduzych elementów ( rózne kształty srednio odwód elementów ok 20-40cm ). Myslę iż czas najwyższy zainwestować i nabyć laser, przeglądałem rózne oferty, marki, typy, rodzaje, kształty, moce, fora, posty, opinie, recenzje i du** poddaje sie. Planuję wydać nie więcej jak 20tys laser raczej nie będzie zbytnio obciązony jak liczyłem to zwrot kosztów przy obecnych zleceniach potrwa do 1.5 roku W tym przedziale cenowym myslałem o zakupie lasera 60w, i teraz najważniejsze pytanie czy takowy laser da rade z tymi grubościami sklejki? na YT jest film gdzie 25w tnie 4mm i nie wiem ile w tym prawdy. Czy może warto zastanowić sie nad chinskimi produktami?
Pomoc w zakupie plotera laserowego
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
" Czy może warto zastanowić sie nad chinskimi produktami" coś nie rozumiem bo mając 20tys myślisz o czymś markowym. Z taką kasą o markowym to zapomnij nie ma takiej opcji. Lasery markowe mają tuby laserowe metalowe RF i moce ich nie są odpowiednikiem chińskich szklanych tub. Jeśli chcesz mieć sprzęt na lata i nie tylko ciąć sklejkę to kup markowy laser 25-30 wat na kredyt trochę zacisnąć pasa, a za te 1,5 roku będziesz dalej zadowolony z zakupu pomimo spłat rat. Koszt markowego lasera to ok 45 tys. miałem GCC i przez 6 lat dawał radę. Jest jeszcze jeden plus markowego sprzętu, kiedy znudzi ci się sprzęt albo będziesz potrzebował kasy to sprzęt markowy odsprzedaż bez problemu.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam.
Jak w temacie..Jetem na kupnie chińczyka. oglądałem jednego (Tech.S) z tubą 60W 600x400
oraz innego 80 W 900x600 (DK Las..) i jak mówi sprzedawca z lepszą tubą laserową nowej generacji. Cenowo różnią się ok 8000 tys zł. I mam problem czy warto dokładać? Na wielkości mi nie zależy, tylko obawiam się tego czy po jakimś czasie nie będzie mi brakowało tych 20W bo zapewne byłby szybszy a tym samym wydajniejszy...
proszę o poradę bo dopiero zaczynam w tym temacie..
Jak w temacie..Jetem na kupnie chińczyka. oglądałem jednego (Tech.S) z tubą 60W 600x400
oraz innego 80 W 900x600 (DK Las..) i jak mówi sprzedawca z lepszą tubą laserową nowej generacji. Cenowo różnią się ok 8000 tys zł. I mam problem czy warto dokładać? Na wielkości mi nie zależy, tylko obawiam się tego czy po jakimś czasie nie będzie mi brakowało tych 20W bo zapewne byłby szybszy a tym samym wydajniejszy...
proszę o poradę bo dopiero zaczynam w tym temacie..
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
moja rada: kupuj ten o większej powierzchni.
Weź sklejkę oraz inne materiały , które chcesz ciąć i zrób u sprzedawcy próbne cięcia.
Niech laser popracuje z prawie pełną mocą ok. 1 godziny.
Przez ten czas sprawdzisz czy nie ma spadku mocy i inne sprawy.
Wygraweruj na pow. np. A4 jakiś obrazek i wtedy poznasz , co jest warta maszyna.
Kieruj się własnym odczuciem.
Jeżeli się nie spodoba jakości szybkośc cięcia - nie kupuj.
Weź sklejkę oraz inne materiały , które chcesz ciąć i zrób u sprzedawcy próbne cięcia.
Niech laser popracuje z prawie pełną mocą ok. 1 godziny.
Przez ten czas sprawdzisz czy nie ma spadku mocy i inne sprawy.
Wygraweruj na pow. np. A4 jakiś obrazek i wtedy poznasz , co jest warta maszyna.
Kieruj się własnym odczuciem.
Jeżeli się nie spodoba jakości szybkośc cięcia - nie kupuj.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam. Podłącze się do tematu żeby nie śmiecić nie potrzebnie. Jestem tutaj nowy bo mam do was prośbę mianowicie jestem na kupnie nowego plotera laserowego do wycinania i grawerowania oraz wypalania przeważnie w skórze, branża obuwnicza
coś w tym stylu jak na tym zdjęciu
. Planuję kupić laser z pomocą funduszy unijnych i powiedzcie mi Panowie jaki laser do 25 tysięcy wybrać? czym się kierować? Aha i jeszcze jedno bo kurde niby jestem zdecydowany i wszystko a trochę się boje że sobie nie dam rady ;/. Czy możecie się jeszcze wypowiedzieć czy trudna jest obsługa takiego lasera dla kogoś kto nie miał z tym nigdy do czynienia?. Dzięki i pozdrawiam