ciecie plexi i osad
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
ciecie plexi i osad
Witam
jak próbuje przeciac plexi 3mm laserem powstaje czarny osad na powierzchni i krawędź cięcia jest brązowa ,czy ktoś możne wie dlaczego ? Laser hinczyk 80w ustawiam prędkość na 12 mm/s i moc 65% wtedy przecina na wylot .
mam dostęp do lasera tylko kilka dni a muszę logo wyciąć . Lusterka i tuba jest nowa , nadmuch i odciąg włączony .
Osad jest tak wżarty ze nie da sie go wyczyścić
jak próbuje przeciac plexi 3mm laserem powstaje czarny osad na powierzchni i krawędź cięcia jest brązowa ,czy ktoś możne wie dlaczego ? Laser hinczyk 80w ustawiam prędkość na 12 mm/s i moc 65% wtedy przecina na wylot .
mam dostęp do lasera tylko kilka dni a muszę logo wyciąć . Lusterka i tuba jest nowa , nadmuch i odciąg włączony .
Osad jest tak wżarty ze nie da sie go wyczyścić
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Przy plexi miałbyś kolego czystą krawędź cięcia (ewentualne spalenia tylko przy brudnej powierzchni).
Tak jak wspominał kol. rendejad - to nie jest plexi. Koledzy zza oceanu przygotowali kartę identyfikacyjną tworzyw sztucznych. Posługując się nią możesz dość dokładnie określić typ i rodzaj tworzywa.
BTW bardzo prawdopodobne, że tniesz HIPS, lub coś o nazwie handlowej PCW Glass.
pozdrawiam
andrzej
PS ustawianie ogniskowej masz tutaj
https://www.cnc.info.pl/topics97/chincz ... t48626.htm
Tak jak wspominał kol. rendejad - to nie jest plexi. Koledzy zza oceanu przygotowali kartę identyfikacyjną tworzyw sztucznych. Posługując się nią możesz dość dokładnie określić typ i rodzaj tworzywa.
BTW bardzo prawdopodobne, że tniesz HIPS, lub coś o nazwie handlowej PCW Glass.
pozdrawiam
andrzej
PS ustawianie ogniskowej masz tutaj
https://www.cnc.info.pl/topics97/chincz ... t48626.htm
- Załączniki
-
- New_ID_chart.pdf
- (19.51 KiB) Pobrany 675 razy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Z pewnością nie jest to plexi (akryl), tylko poliwęglan. Na pierwszy rzut oka bardzo ciężko odróżnić te dwa materiały. Skoro krawędź jest okopcona i powstają czarne niteczki to na 100 % poliwęglan. Inaczej się topi ten materiał.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
dzięki panowie zgadza się poliwęglan mi wcisnęli zamiast plexi
.. lekko dało się to grawerować a wszystko głębsze z brązowym osadem ..
Tak z ciekawość bo jestem laikiem czy promień lasera na wszystkich lustrach ma być na środku, mi wychodzi jakieś 3mm na gorze od środka i na główce lasera tez lekko od centrum . Czy to ma duży wpływ na jakość ciecia

Tak z ciekawość bo jestem laikiem czy promień lasera na wszystkich lustrach ma być na środku, mi wychodzi jakieś 3mm na gorze od środka i na główce lasera tez lekko od centrum . Czy to ma duży wpływ na jakość ciecia
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Umiejscowienie promienia lasera poza centrum soczewki ma wpływ jedynie na moc mierzoną na stole roboczym, pracowałem przy laserach które były totalnie rozregulowane, nawet do 40% spadku mocy w porównaniu do pomiaru na źródle ale klient sobie chwalił znakowanie jedynie co przy cięciu zaczął mieć problemy. Dlatego jeżeli laser wycina i graweruje i masz zapas mocy to nie ma się czym przejmować (3mm odchyłki z reguły jest to minimalna strata mocy).
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)