Zwracam się do wszystkich z prośbą o pomoc mam ploter laserowy 40 W wycinam nim elementy z tektury oraz ze sklejki. Od wczoraj mam z nim problem przestał docinam mi materiał z jednej strony tylko wpala się w materiał ale nie mogę przeciąć nawet jak puszcze 2 razy nie pomaga i nie wiem w czym jest przyczyna. Powiem że z lewej strony bliżej 2 zwierciadła nie mam już takich problemów materiał jest przepalony jak zawsze może jest trochę mniejsza szczelina niż zwykle.
-Sprawdzałem już ustawienie luster każdego z osobna bo myślałem ze podczas konserwacji się przestawiło otóż nie wszędzie wiązka trafi w prawie to samo miejsce odchylenia do 1mm miej więc czyli tak jak było na początku.
-Lustra i soczewka czyszczone regularnie sklejka mocno brudzi szczególnie podczas grawerowania dlatego mocno o to dbałem
-Materiał taki jak zawsze stosowałem nie zmieniałem dostawcy więc ten parametr pozostaje bez wpływu
-Nie zwiększałem prędkości cięcia laser nie może dociąć elementów w najdalszym punkcie pomimo zmniejszenia prędkości
- Urządzenie jest nowe przepracowało około 50 godzin mam je od końca października
Bardzo proszę o pomoc nie wiem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ponieważ urządzenie jest praktycznie nowe Firmy Seron. Z producentem jeszcze się nie kontaktowałem bo mamy weekend