Jak znakować za pomocą komendy TC_WRITE na płaszczyźnie XZ?
[ Dodano: 2013-11-01, 23:10 ]
P.S.
ROT RPL=90 (rotate on plane) obraca TC_WRITE ale to jest obrót G5_ dookoła osi Z a obrót dookoła X jest mi potrzebny
[ Dodano: 2013-11-02, 11:44 ]
P.S.2
Może trochę lepiej opiszę sprawę, po zaprogramowaniu:
G01 x=... Y=... Z=... B=... C=...
TC_WRITE("dowolny tekst i cyfry","tabela technologiczna",rozmiar czcionki)
Maszyna znakuje na płaszczyźnie XY ciąg znaków startując od punktu w którym jest w kierunku X+ Y+ (X+ to kierunek pisania).
Komendą ROT mogę obrócić aktywny układ współrzędnych ale tyko dookoła Z.
Mam 2 pomysły co do rozwiązania mojego problemu:
-ustawić optykę prostopadle do powierzchni i zobaczyć jak maszyna zareaguje
-G18 pozwala na wybranie płaszczyzny roboczej XZ dla G02/03 ale czy dla TC_WRITE zadziała to niewiem.
Jak rozwiązujecie problem obracania układów współrzędnych na innych maszynach? Kimla? Mazak? Prima?
Może Sinumerik może robić ROT dookoła innych osi tylko Trumpf tego nie doczytał i nie umieścił w instrukcji programowania.
Sprawa jest strasznie irytująca bo:
-Za każdym razem jak trzeba zmienić datę musimy to przeprogramować w Topsie a o błędy wtedy łatwo.
-TC_WRITE skraca czas znakowania o ponad 50% a sam program nie musi mieć tylu bloków (np. 8 to 3 bloki) tylko 2 linijki kodu NC.
[ Dodano: 2013-11-02, 13:01 ]
Sam muszę sobie na pytanie odpowiadać....
Wyguglowałem "sinumerik 840d rot rpl g17 g18 g19"
Podręcznik programowania podstawy strona 341.
Po zmianie z G17 na G19 komenda ROT RPL będzie obracała mój frame G5_ dookoła osi X
Spróbuję też ROT X=90 bo ROT można definiować nie tylko za pomocą RPL które odnosi się do G17 ale za pomocą obrotów dookoła konkretnych osi, pytanie tylko czy parametry XYZ czy ABC łyknie....
TLC 8030 - Znakowanie TC_WIRTE na płaszczyźnie XZ
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
-
jeszcze jeden pomysł, ta "naiwna" próba ustawienia maszyny prostopadle do powierzchni i zapuszczenie TC_WRITE może się udać, wystarczy że w makro TC_WRITE jest wywołane TOFRAME
od tego zacznę a jak zadziała to przynajmniej będę wiedział dlaczego, a jak nie zadziała to wywołam TOFRAME
od tego zacznę a jak zadziała to przynajmniej będę wiedział dlaczego, a jak nie zadziała to wywołam TOFRAME
arbooz
All got experience, less got lesson
-
Wyniki:
TC_WRITE wywołane przy skręconej optyce nie działa, bo próbuje znakować na XY
TOFRAME działa ale znakuje w kierunku oryginalnego kierunku osi Z czyli kiepsko
ROT X=90 - pełny sukces, trzeba potem tylko wszystko odkręcić ponownie wpisując ROT
Kolejne wyniki pracy z tego tygodnia - udało się zaprogramować maszynę wspólnie z serwisantem tak, że jak przy obrocie stołu czujniki wykrywające położenie wytłoczki stracą sygnał to program się nie wykona a operator będzie się po głowie drapał.
Wprowadziłem także kontrolę dynamiczną w.w. czujników (jak się któryś wysypie i daje cały czas sygnał 1 to maszyna ma stanąć).
Do zrobienia jeszcze:
Detekcja wypadnięcia odpadu z otworów, na kilka milionów otworów jeden odpad nie wypadł a chryja się zrobiła że spać po nocach przez to nie będę - kocham automotive industry.
TC_WRITE wywołane przy skręconej optyce nie działa, bo próbuje znakować na XY
TOFRAME działa ale znakuje w kierunku oryginalnego kierunku osi Z czyli kiepsko
ROT X=90 - pełny sukces, trzeba potem tylko wszystko odkręcić ponownie wpisując ROT
Kolejne wyniki pracy z tego tygodnia - udało się zaprogramować maszynę wspólnie z serwisantem tak, że jak przy obrocie stołu czujniki wykrywające położenie wytłoczki stracą sygnał to program się nie wykona a operator będzie się po głowie drapał.
Wprowadziłem także kontrolę dynamiczną w.w. czujników (jak się któryś wysypie i daje cały czas sygnał 1 to maszyna ma stanąć).
Do zrobienia jeszcze:
Detekcja wypadnięcia odpadu z otworów, na kilka milionów otworów jeden odpad nie wypadł a chryja się zrobiła że spać po nocach przez to nie będę - kocham automotive industry.
arbooz
-
a miało być tak pięknie
TC_WRITE w TruLaserCell 8030 z softem 6.02 mam obcykany.
Z softem 8.0 TC_WRITE działa jakby wywoływał TOFRAME a najgorsze jest to że ROT nie odwołuje jakiejś komendy frame z tego cyklu i maszyna jedzie nie tam gdzie powinna po znakowaniu.
Ciekawe jakie kwiatki soft 8.2 przyniesie.
TC_WRITE w TruLaserCell 8030 z softem 6.02 mam obcykany.
Z softem 8.0 TC_WRITE działa jakby wywoływał TOFRAME a najgorsze jest to że ROT nie odwołuje jakiejś komendy frame z tego cyklu i maszyna jedzie nie tam gdzie powinna po znakowaniu.
Ciekawe jakie kwiatki soft 8.2 przyniesie.
arbooz