Witam szanowne grono.
Dziś odkryłem, że mój chińczyk Rabbit 80W po naciśnięciu na panelu w prawo - jedzie w lewo, po naciśnięciu w lewo-jedzie w lewo. W Y jedzie tak jak mu każę. Pozycję zerową mam ustawione w prawym górnym rogu, jeśli wcisnę Datum to on jedzie do górnego lewego.
Siadła mi tuba, a miałem jeszcze starą, która jeszcze cięła i zachciało mi się zobaczyć, czy jeszcze potnie troszkę. Po założeniu jej i wciśnięciu Laser, by sprawdzić czy zaświeci, poszło przepięcie na obudowę, choć zaizolowane było na fest. Mielibyście jakieś wskazówki co sprawdzić? Jeśli coś będzie nie tak, to boję się wkładać nową tubę, którą na marginesie muszę kupić.
Laser chińczyk jedzie tylko w lewo
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Wysokie poszło na obudowę bo laser był już całkiem do bani i nie było żadnego przwodnictwa gazu.
A 20-kilka tysięcy volt zawsze szuka jakiejś drogi do masy. Najlepiej najłatwiejszej.
Chyba że jednak izolacja nie była tak na fest jak piszesz.
Poza tym jak już poszło na obudowę - czytaj masę - to poszło. Też najkrótszą drogą do ziemi.
I raczej płyty głównej ci nie uszkodziło chyba że stała na drodze między anodą (czerwony gruby kabel) a masą (ground) ale to mało prawdopodobne
Inna opcja to źle uziemiona maszyna lub instalacja. Wtedy może piznąć w cokolwiek.
A 20-kilka tysięcy volt zawsze szuka jakiejś drogi do masy. Najlepiej najłatwiejszej.
Chyba że jednak izolacja nie była tak na fest jak piszesz.
Poza tym jak już poszło na obudowę - czytaj masę - to poszło. Też najkrótszą drogą do ziemi.
I raczej płyty głównej ci nie uszkodziło chyba że stała na drodze między anodą (czerwony gruby kabel) a masą (ground) ale to mało prawdopodobne

Inna opcja to źle uziemiona maszyna lub instalacja. Wtedy może piznąć w cokolwiek.
"Let's Go Brandon"
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie ma to nic wspólnego , po prostu wózek jedzie w przeciwną stronę niż tam gdzie znajduje się uszkodzone krańcówka.
Przynajmniej u mnie tak było.
U mnie są krańcówki limit NO.
Gdy jedna była uszkodzone poprzez wewnętrzne zwarcie i stała się NC .
Układ widział to jako najechaną krańcówkę i próbował odjechac w stronę przeciwną.
Ja odnalazłem na listwie zaciskowej wyprowadzenia ( 3 kable) i sprawdziłem - okazała się uszkodzona.
[ Dodano: 2013-10-27, 19:35 ]
Możesz to też sprawdzić , zbliżając do poszczególnych krańcówek kawałek matalu, powinna zaświecić się dioda w krańcówce.
Jeżeli krańcówka jest wyposażona w taka diodę.
Jeżeli dioda ciągle świeci - to ewidentny znak uszkodzenia.
Przynajmniej u mnie tak było.
U mnie są krańcówki limit NO.
Gdy jedna była uszkodzone poprzez wewnętrzne zwarcie i stała się NC .
Układ widział to jako najechaną krańcówkę i próbował odjechac w stronę przeciwną.
Ja odnalazłem na listwie zaciskowej wyprowadzenia ( 3 kable) i sprawdziłem - okazała się uszkodzona.
[ Dodano: 2013-10-27, 19:35 ]
Możesz to też sprawdzić , zbliżając do poszczególnych krańcówek kawałek matalu, powinna zaświecić się dioda w krańcówce.
Jeżeli krańcówka jest wyposażona w taka diodę.
Jeżeli dioda ciągle świeci - to ewidentny znak uszkodzenia.