Pytanie o grawerowanie:)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Pytanie o grawerowanie:)
Witam,
Niestety nie znalazłem wielu informacji na wujku googlu, więc zwracam się do uzytkowników tego forum.
Chcialbym zacząc grawerować na medalach (zwyklych, ktore otrzymuja uczestnicy olimpiad sportowych itp)
Chcialbym kupic sprzet uzywany oraz jak najtanszy program (miejsce do grawerowania bedzie stale, tzn w czasie jednych zawodow bedzie taki sam medal, wiec duzo ustawiania nie bedzie)
Czy maszyna laserowa wygraweruje w kazdym rodzaju metalu?
Jakie sa koszty maszyny i programu..
Proszę o kazda opinie w tym temacie...
Dzieki..
Niestety nie znalazłem wielu informacji na wujku googlu, więc zwracam się do uzytkowników tego forum.
Chcialbym zacząc grawerować na medalach (zwyklych, ktore otrzymuja uczestnicy olimpiad sportowych itp)
Chcialbym kupic sprzet uzywany oraz jak najtanszy program (miejsce do grawerowania bedzie stale, tzn w czasie jednych zawodow bedzie taki sam medal, wiec duzo ustawiania nie bedzie)
Czy maszyna laserowa wygraweruje w kazdym rodzaju metalu?
Jakie sa koszty maszyny i programu..
Proszę o kazda opinie w tym temacie...
Dzieki..
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Hey
Jak chcesz laserem grawerować w metalu to szykuj na dzień dobry 100 000 pln
Jak mechanicznie to jakieś 20 000 pln z okładem.
Chyba, że tak jak napisał kolega tylko laminaty grawerskie na tabliczki pod puchary itp to wtedy jakiś mały laserek Co2 będzie jak znalazł.
Ja na twoim miejscu poszukałbym jakieś grawerki mechanicznej bo na niej zrobisz zarówno medal, tabliczkę mosiężną, aluminiową czy nierdzewkę jak i laminat. Wyjdzie najbardziej ekonomicznie i uniwersalnie.
Jak chcesz laserem grawerować w metalu to szykuj na dzień dobry 100 000 pln

Jak mechanicznie to jakieś 20 000 pln z okładem.
Chyba, że tak jak napisał kolega tylko laminaty grawerskie na tabliczki pod puchary itp to wtedy jakiś mały laserek Co2 będzie jak znalazł.
Ja na twoim miejscu poszukałbym jakieś grawerki mechanicznej bo na niej zrobisz zarówno medal, tabliczkę mosiężną, aluminiową czy nierdzewkę jak i laminat. Wyjdzie najbardziej ekonomicznie i uniwersalnie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
To ja polecę coś jeszcze...
Drukarka z tuszami sublimacyjnymi, prasa do termotransferu (taka jak do koszulek). Drukujemy na specjalnej kartce A4 w lustrzanym odbiciu tekst na medal. Potem kładziemy ją na blaszkę np. z mosiądzu. Taki zestaw na prasę do termotransferu. Po krótkim czasie wyciągamy blaszkę z przełożonym na nią trwale nadrukiem. Teraz wystarczy z tej blaszki kółka na sztancy wybić i są "wklejki" do medali. Można to jeszcze pokryć polimerem dać pod ultrafiolet i mamy produkt w pełni gotowy.
To wcale nie jest wielki koszt, drukarka zwykła stara atramentówka, którą można będzie nabijąc, tusze sublimacyjne można spokojnie kupić, tak samo kartki do termotransferu.
Praska to wydatek możę 3 tysi, polimer trochę kosztuję ale bez przesady, lampę do uv sam sobie zrobisz.
[ Dodano: 2013-05-28, 18:26 ]
To standardowy asortyment dla firm produkujących medale, patery i inne podobne.
Kolega pyta tu o produkcję seryjną, tzn kilkadziesiąt/set medali w związku z jakąś okazją. Tutaj stosuje się tylko wklejki w medal gotowy (półfabrykat). Przeważnie tylko 3 pierwsze miejsca mają medale w pełni grawerowane lub odlewane.
Co do grawerowania mechanicznego zgodzę się, ale maszyny można kupić taniej
Drukarka z tuszami sublimacyjnymi, prasa do termotransferu (taka jak do koszulek). Drukujemy na specjalnej kartce A4 w lustrzanym odbiciu tekst na medal. Potem kładziemy ją na blaszkę np. z mosiądzu. Taki zestaw na prasę do termotransferu. Po krótkim czasie wyciągamy blaszkę z przełożonym na nią trwale nadrukiem. Teraz wystarczy z tej blaszki kółka na sztancy wybić i są "wklejki" do medali. Można to jeszcze pokryć polimerem dać pod ultrafiolet i mamy produkt w pełni gotowy.
To wcale nie jest wielki koszt, drukarka zwykła stara atramentówka, którą można będzie nabijąc, tusze sublimacyjne można spokojnie kupić, tak samo kartki do termotransferu.
Praska to wydatek możę 3 tysi, polimer trochę kosztuję ale bez przesady, lampę do uv sam sobie zrobisz.
[ Dodano: 2013-05-28, 18:26 ]
Są specjalne blaszki powlekane emalią którą się usuwa za pomocą zwykłego lasera CO2.Cooper pisze:Jak chcesz laserem grawerować w metalu to szykuj na dzień dobry 100 000 pln
To standardowy asortyment dla firm produkujących medale, patery i inne podobne.
Kolega pyta tu o produkcję seryjną, tzn kilkadziesiąt/set medali w związku z jakąś okazją. Tutaj stosuje się tylko wklejki w medal gotowy (półfabrykat). Przeważnie tylko 3 pierwsze miejsca mają medale w pełni grawerowane lub odlewane.
Co do grawerowania mechanicznego zgodzę się, ale maszyny można kupić taniej

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Siedze troche w temacie
Wspolpracuje z taką jedną firmą, która robi medale na na bardzo duzo polskich zawodow.
Temat tak niewygodny, ze nie warto sie w to pchać.
Powód:
"Dzien dobry, pojutrze mamy zawody, potrzeba 1000 medali."
Medale sie odlewa, teraz zrobić projekt, formę, odlać, oczscic, galwanizować, obszyć..
2-3 dni na to..
Dziekuje, mam fajniejsze tematy.
Wspolpracuje z taką jedną firmą, która robi medale na na bardzo duzo polskich zawodow.
Powód:
Medale sie odlewa, teraz zrobić projekt, formę, odlać, oczscic, galwanizować, obszyć..
2-3 dni na to..
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Dlatego właśnie wykonuje się tanie wklejki...maz pisze:Medale sie odlewa, teraz zrobić projekt, formę, odlać, oczscic, galwanizować, obszyć..
2-3 dni na to..
Medale można kupić od firm zagranicznych np. Champion lub z Chin w ilościach dziesiątek tysięcy w normalnej kasie. Wklejki wykonasz w jeden dzień, potem szarfy i kurierem do klienta. W 2 dni spokojnie się zrobi. Niestety taki medal to po prostu coś ala dyplom.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
ale ja nie chce wytwarzac medali, ja chce grawerowac na juz istniejacych (moze i wytworzonych przez tą firmę...)maz pisze:Siedze troche w temacie
Powód:
2-3 dni na to..