Od kilku lat posiadam laser CO2 80W, prod chińskiej.
Do wczoraj sprawował się nienagannie. Tuba laserowa nadal emituje, wprawdzie z dużo mniejszą mocą ale to było do przewidzenia po 4 latach eksploatacji.
Maszyna jest zarządzana programem DSP 4.1 LASER CUT oraz kartą wstawioną do komputera typu MPC03-LH, sterowniki silników krokowych MD556 - 2 szt. po jednym na oś X i Y.
Opis awarii:
Silnik w osi X obraca się tylko w jedną stronę.
Gdy steruję go ręcznie z programu (myszką naciskam na klawisze) , silnik w osi Y obraca się w obie strony(up/down) ,a silnik w osi X tylko w lewo (left). Na karcie MPC03-LH zapalają się odpowiednie diody ale nie wtedy gdy silnik X powinien obracać się w prawo.
Gdy wyłączę maszynę (zostaje włączony tylko komputer z uruchomionym programem DSP4.1)
wtedy wszystkie diody na karcie MPC03-LH się zapalają , tak jakby wszystko było OK.
Gdy tylko włączę maszynę jedna dioda się nie zapala - wtedy gdy silnik nie obraca sie.
Zamieniłem przewody DIR i PULSE do sterowników silników osi X i Y . Problem nadal pozostał, z tym ,że teraz nie kręci się w jednym kierunku silnik w osi Y.
Wnioskuję, z tego że sterowniki są sprawne.
Wymontowałem kartę MPC03-LH z komputera i chciałem wymienić transoptory odpowiedzialne za wyjście DIR w osi X ale jest ich tam tyle, że nie wiem który to jest.
Po ścieżkach ciężko dojść, bo gniazdo wyjściowe ma 68 pinów.
Silnik w osi X sterowany jest z pina : 54-PULS oraz 56-DIR
Skoro kręci tylko w jedną stronę ,pomimo że zgodnie z zadanymi rysunkami powinien w obie - wnioskuję że uszkodzone jest wyjście 56-DIR.
Wygląda to tak ,że w osi X ściąga go ciągle w jedną stronę - w lewą (Czyżby przewiduje wyniki nadchodzących wyborów -he he ?)
Na karcie są też dwa ukłądy scalone AM26LS31CN ( 4-krotny transmiter linii) - włożone w podstawki. Byc może one sterują sygnałami DIR i PULSE. Zamieniłem je miejscami - bez rezultatu.
Czyżby usterka była gdzieś "głębiej" w tej karcie.
Jeżeli ktoś to wszystko przeczytał i ogarnął - to gratulacje.
Ja dzisiaj przeszedłem skrócony kurs elektroniki

Pomóżcie koledzy, może coś podpowiecie?
Może ktoś ma rysunki tej karty MPC03-LH (lub LV) , gdzie są rozmieszczone transoptory odpowiedzialne z silnik X.
A jak nie - to gdzie kupić kartę w Polsce?
Pozdrowienia z Mazur - Darek