Problem z mocą lasera
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Problem z mocą lasera
Witam, jakiś czas temu zakupiłem maszynkę eurolas 1502 firmy messer(1993), od paru dni mam problem z mocą lasera, po 10 minutach cięcia powoli spada moc-trzeba zrestartować rezonator i znowu mamy spokój na 2 rzędy cięcia. Wydaje mi się , że problem leży w nieszczelnej instalacji gazowej- tak też wstępnie przez telefon oszacował serwis z Niemiec (twierdzą ,że trzeba wymienić całą pętlę gazową) Poszę mnie naprowadzić, może jakieś sugestie, pomysły ??? Z góry dziękuję za każda podpowiedź.
[ Dodano: 2012-06-23, 20:03 ]
W międzyczasie zlokalizowaliśmy wyciek azotu (nieszczelny reduktor)-walczymy dalej
[ Dodano: 2012-06-23, 21:37 ]
laser osiągną 100% mocy!!!- szkoda,że nikt nie uczestniczył w dyskusji ale może komuś przyda się ta lekcja. Przyczyną okazał się nieszczelny reduktor w pętli gazowej rezonatora- dawkujący azot.
[ Dodano: 2012-06-23, 20:03 ]
W międzyczasie zlokalizowaliśmy wyciek azotu (nieszczelny reduktor)-walczymy dalej
[ Dodano: 2012-06-23, 21:37 ]
laser osiągną 100% mocy!!!- szkoda,że nikt nie uczestniczył w dyskusji ale może komuś przyda się ta lekcja. Przyczyną okazał się nieszczelny reduktor w pętli gazowej rezonatora- dawkujący azot.
Tagi:
-
niemieckie rozwiązanie wycenili mi na 10-15 tyś euro z serwisem (niezły rozrzut)- woda z płynem + 2 reduktory i praca 2 ludzi zamknęło się w 1200 złZienek pisze:Ile kosztowałoby Niemieckie rozwiązanie problemu, a ile "woda z mydłem" ?
[ Dodano: 2012-10-22, 15:26 ]
powodzenia -dobrze by było wymienić też przewody jak maszynka wiekowa-nie jest to duży kosztTdp pisze:dzięki magik78, miałem nadzieję... ale trudno - zabiorę się jutro za bicie piany.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ta woda z mydłem to bąbelkowała na zewnątrz (?) czy do wewnątrz ? Pytam, bo w samym rezonatorze powinno byc podciśnienie, więc raczej nie powinno bąbelkować (?). Chyba że reduktor był po prostu trachnięty i źle dawkował gaz, a nieszczelność była "przy okazji" ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Mówimy o pętli gazów nie o rezonatorze.jacek-1210 pisze:Ta woda z mydłem to bąbelkowała na zewnątrz (?) czy do wewnątrz ? Pytam, bo w samym rezonatorze powinno byc podciśnienie, więc raczej nie powinno bąbelkować (?). Chyba że reduktor był po prostu trachnięty i źle dawkował gaz, a nieszczelność była "przy okazji" ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dzień dobry,
przewody rzeczywiście starszawe, przymierzam się do wymiany na przewody z PVC - przeźroczyste (będzie może coś widać) - dzięki za wsparcie.
W mojej centralce jest i nad- i podciśnienie. Gazy z butli dopompowują się do pętli z mieszanką gazów przez reduktory, mieszają i ogrzewają, i pędzą przez rezonator, pompę próżniową i katalizator z powrotem do centralki. A tak mi się (bynajmniej) wydaje.
Tomek
przewody rzeczywiście starszawe, przymierzam się do wymiany na przewody z PVC - przeźroczyste (będzie może coś widać) - dzięki za wsparcie.
W mojej centralce jest i nad- i podciśnienie. Gazy z butli dopompowują się do pętli z mieszanką gazów przez reduktory, mieszają i ogrzewają, i pędzą przez rezonator, pompę próżniową i katalizator z powrotem do centralki. A tak mi się (bynajmniej) wydaje.
Tomek