Seron vs LYNX
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Seron vs LYNX
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czym zasadniczo różnią się lasery od Seron, a np LYNX. Nie licząc tylko tego, że Lynx jest składany w Polsce maszyna ma pracować - nie wyglądać. Czytałem również tutaj na forum o firmie TECH-Sol ale podobno za serwis(dojazd) kazali sobie dopłacać - wiec odpada.
Głównie ciekawią mnie opinie na temat:
Ploter laserowy Seron SK400A
LYNX-6050P-S
oczywiście jeśli nie licząc powierzchni grawerowania czym różnią się te maszynki ? Chciałbym skupić się głównie na pracach z drewnem, jakieś długopisy, plexi. Pieczątki raczej mnie nie interesują. Czy efekt bedzie zadowalający na tych maszynach ? Oczywiście sam i tak pojadę i sprawdze jak działają na żywo, ale może ktoś posiada jeden z nich i mógłby pokazać przykładowe prace ?
Dodatkowo jak wygląda serwis w tych firmach czy nie ma problemów wszystko jest ok ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Chciałbym się dowiedzieć czym zasadniczo różnią się lasery od Seron, a np LYNX. Nie licząc tylko tego, że Lynx jest składany w Polsce maszyna ma pracować - nie wyglądać. Czytałem również tutaj na forum o firmie TECH-Sol ale podobno za serwis(dojazd) kazali sobie dopłacać - wiec odpada.
Głównie ciekawią mnie opinie na temat:
Ploter laserowy Seron SK400A
LYNX-6050P-S
oczywiście jeśli nie licząc powierzchni grawerowania czym różnią się te maszynki ? Chciałbym skupić się głównie na pracach z drewnem, jakieś długopisy, plexi. Pieczątki raczej mnie nie interesują. Czy efekt bedzie zadowalający na tych maszynach ? Oczywiście sam i tak pojadę i sprawdze jak działają na żywo, ale może ktoś posiada jeden z nich i mógłby pokazać przykładowe prace ?
Dodatkowo jak wygląda serwis w tych firmach czy nie ma problemów wszystko jest ok ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Na dobrą sprawę na obu maszynach osiągniesz identyczny efekt fakt mam laser od innej firmy więc na serwis nie mogę się wypowiadać. Ale jak chodzi o możliwości to jak i na jednej tak i na drugiej zrobisz to samo. Jak dla mnie chińczyk jest to idealna maszyna do ciecia ponieważ jak chodzi o grawer to niestety już nie jest tak dobrze jak by ktoś tego nie zachwalał jak dobrze przygotujesz projekt to elekt końcowy będzie zadowalający ale czas w jakim ona to wykona pozostawia wiele do życzenia
Ale jak czytam posty Pana Piotra to wydaje mi się że z serwisem u niego nie powinno być najmniejszych problemów Ja osobiście mogę polecić mojego dystrybutora CNCTECHNIKA serwis na bardzo wysokim poziomie nawet po gwarancji w momencie jak coś mi się dzieje starają się pomóc.

Ale jak czytam posty Pana Piotra to wydaje mi się że z serwisem u niego nie powinno być najmniejszych problemów Ja osobiście mogę polecić mojego dystrybutora CNCTECHNIKA serwis na bardzo wysokim poziomie nawet po gwarancji w momencie jak coś mi się dzieje starają się pomóc.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja osobiście jakbym miał kupować, kupiłbym od Piotra Rakowskiego tu obecnego na forum. Facet pomaga nawet jak nie od niego maszyna, tak więc raczej jeżeli chodzi o serwis nie byłoby problemów.
Z seronem spotkałem się z różnymi opiniami jeżeli chodzi o serwis, jak od nich kupowałem pewne elementy, nie mogę narzekać.
LYNX jest polskim producentem (robią oprogramowanie, mają elektronikę dedykowaną (tak mi się wydaje)) i był dystrybutorem , nie wiem jak jest teraz, Seron dystrybutorem chińskich maszyn.
Może niech przedstawiciele firm się wypowiedzą, bo to jakaś za duża cisza
90% chinczyków z importu ma podobne konstrukcje, jak nie identyczne. Prawda jest taka, że mając chińczyka musisz nauczyć się naprawiać niektóre rzeczy samemu.
Jeżeli poważnie myślisz o grawerowaniu a nie o cięciu, to sugeruję coś z tubą RF.
Z seronem spotkałem się z różnymi opiniami jeżeli chodzi o serwis, jak od nich kupowałem pewne elementy, nie mogę narzekać.
LYNX jest polskim producentem (robią oprogramowanie, mają elektronikę dedykowaną (tak mi się wydaje)) i był dystrybutorem , nie wiem jak jest teraz, Seron dystrybutorem chińskich maszyn.
Może niech przedstawiciele firm się wypowiedzą, bo to jakaś za duża cisza

90% chinczyków z importu ma podobne konstrukcje, jak nie identyczne. Prawda jest taka, że mając chińczyka musisz nauczyć się naprawiać niektóre rzeczy samemu.
Jeżeli poważnie myślisz o grawerowaniu a nie o cięciu, to sugeruję coś z tubą RF.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Dodam jeszcze, że moje maszyny (LYNX) mają nasze dedykowane oprogramowanie, które cały czas rozwijamy. Proszę zobaczyć moje posty odnośnie grawerowania: w tej chwili dysponujemy 8 algorytmami rastrującymi, 15 różnymi filtrami obrazu i ustawieniami predefinowanymi na różne rodzaje materiałów. Do tego doszło grawerowanie 3D (wg poziomów szarości). Oprogramowanie typu LaserCUT jest daleko w tyle...
Wątek, np. ten: https://www.cnc.info.pl/topics97/grawer ... 301,10.htm
W najbliższym czasie wprowadzam także tuby RF, bo już Chińczycy zaczęli je produkować w rozsądnych cenach. Ściągam właśnie tubę do testów...
Wątek, np. ten: https://www.cnc.info.pl/topics97/grawer ... 301,10.htm
W najbliższym czasie wprowadzam także tuby RF, bo już Chińczycy zaczęli je produkować w rozsądnych cenach. Ściągam właśnie tubę do testów...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
Pytanie, jak trwała jest chińska tuba RF. I czy w przypadku jej zastosowania nie będzie lepszym rozwiązaniem użycie serwonapędów ? Pytanie ostatnie o ile droższe będą Pana maszyny w porównaniu do tych ze szklanymi.W najbliższym czasie wprowadzam także tuby RF, bo już Chińczycy zaczęli je produkować w rozsądnych cenach. Ściągam właśnie tubę do testów...
-
- Kontakt:
Pytanie o trwałość tuby chińskiej, to niestety na razie wróżenie z fusów. Podobno firma wie co robi, bo od lat serwisuje tuby SYNRADA, ale nadal to nic nie znaczy. Ceny są ciekawe, około 1/3 ceny analogicznej tuby SYNRADA.
Np. koszt LYNX 6050P-S (najtańszej maszyny w mojej ofercie) wzrośnie o około 15000 zł brutto przy zastosowaniu tuby RF o mocy 30W.
Serwonapędy mogę zastosować w każdej chwili tyle, że do mnie trafiają "ciency klienci", dla których opowieści o przewadze polskich maszyn nad chińskimi to "bajeczki". W związku z tym boję się, że tych z tubami RF także nie sprzedam wiele.
Np. koszt LYNX 6050P-S (najtańszej maszyny w mojej ofercie) wzrośnie o około 15000 zł brutto przy zastosowaniu tuby RF o mocy 30W.
Serwonapędy mogę zastosować w każdej chwili tyle, że do mnie trafiają "ciency klienci", dla których opowieści o przewadze polskich maszyn nad chińskimi to "bajeczki". W związku z tym boję się, że tych z tubami RF także nie sprzedam wiele.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
Chyba zaliczam się do tych jak Pan to nazwał cienkich klientów
Widzę że najtańsza maszyna z tubą RF musiał by u Pana kosztować około 40 tyś, więc w takiej cenie można znaleźć laser firmowy z prawdziwą tubą RF a nie chińskim wynalazkiem
O czym Pan doskonale wie a takie konstrukcje niestety nigdy nie przewyższą troteca i jego firm siostrzanych które własnie kosztują w granicach 40 tyś. ktoś zapyta dlaczego odpowiedz jest bardzo prosta te firmy mają b.duży kapitał na dział technologiczny, sprzedają maszyny na cały świat więc to też o czymś świadczy.

O czym Pan doskonale wie a takie konstrukcje niestety nigdy nie przewyższą troteca i jego firm siostrzanych które własnie kosztują w granicach 40 tyś. ktoś zapyta dlaczego odpowiedz jest bardzo prosta te firmy mają b.duży kapitał na dział technologiczny, sprzedają maszyny na cały świat więc to też o czymś świadczy.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Tu muszę zgodzić się z kol. holenderm007. Cena, jak to kol. ujął wynalazku z moją małą maszyną może nie być konkurencyjna. Dlatego raczej myślę o wkładaniu ich do dużych maszyn stołowych (tzw. wiekoformatowych), specjalizowanych do rozkrojów (czego się da).