Wiele już pisano na ten temat. Ja także chciałbym zabrać głos w temacie przetwarzania map bitowych tak, aby były gotowe o grawerowania. Przejrzałem trochę metod, jakie stosują różne programy. Metod jest oczywiście tak wiele, jak wielu jest ich twórców. Na razie skupię się na metodach przetwarzania użytych w programie PhotoGrav (znanym i zacnym wielce).
W przykładach znajdziecie tam portret wilka, jak i to samo zdjęcie po przetworzeniu.
Jak pewnie wiecie mam w swojej ofercie maszyny laserowe, które produkujemy w Polsce i do tego piszemy własne oprogramowanie sterujące i przygotowujące pliki do cięcia i grawerowania. Udało mi się do tej pory zrobić wiele niezłych algorytmów przetwarzających, ale chciałem choć zbliżyć się do tych z PhotoGrav.
Poniżej zrzuty z ekranu mojego podglądu g-kodów przed grawerowaniem. Zrzut pierwszy pokazuje podgląd wilczka przygotowanego (nie przeze mnie - przez twórców) do grawerowania w programie PhotoGrav. Zrzut drugi ten sam wilczek przygotowany przez moje algorytmy wbudowane w program cncCAD Laser. Potrzeba jest użycia 7 różnych filtrów, żeby otrzymać taki rezultat, nie licząc samego algorytmu przetwarzającego.

Przygotowany programem PhotoGrav

Przygotowany programem cncCAD Laser
Mam wrażenie, że moja metoda działa nieznacznie lepiej (jest więcej szczegółów). Ale to dopiero będę wiedział, jak zobaczę efekty (i różnice) na różnych materiałach.
Proszę nie brać pod uwagę poprzecznych linii, widocznych na zrzutach ekranowych - to jest przybliżenie obrazu.
Będę w tym wątku pokazywał, co udało się zrobić (do jakich rezultatów dojść).
Moim zamysłem końcowym jest stworzenie oprogramowania typu "one-click-only", czyli takiego, gdzie będzie się tylko wybierało rodzaj i kolor materiału, jaki ma być grawerowany, a program sam przygotuje (przetworzy) odpowiednio plik wejściowy.