Ploter Laserowy LaserPro MERCURY II 25W

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
DOOOMINO
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Ploter Laserowy LaserPro MERCURY II 25W

Post napisał: DOOOMINO » 03 maja 2010, 15:02

Witam
Czy Ploter Laserowy LaserPro MERCURY II 25W jest wystarczający do grawerowania na szkle, tekturze, akrylu i drewnie. Proszę o opinie osoby znające temat, a najchętniej użytkowników tego laserka. Zamierzam w tym miesięcy takowy nabyć dlatego moje pytanie na tym forum.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-05-09, 10:47 ]
Widzę że chyba źle sformułowałem pytanie bo nikt nic nie pisze. Ogólnie wiem że ten laserek może grawerować te materiały o jakich wspomniałem ale chodzi mi o konkretnie czy moc 25W jest wystarczająca do wszystkich tych materiałów.
Tak sobie pomyślałem że gdybym zadał pytanie który laser lepszy do grawerowania LaserPro MERCURY II 25W czy chińczyk z tuba 80W to zaraz było by pełno odpowiedzi o różnicy tych laserów jak i wychwalanie w niebiosa dystrybutorów chińskiego chłamu!!!
Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

qoptics
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: qoptics » 14 maja 2010, 00:50

TAK NADAJE SIĘ jednak polecam coś mocniejszego EXPLORER II mam do sprzedania

michgal6904

mam do sprzedania

Post napisał: michgal6904 » 22 maja 2010, 16:30

mam do sprzedania taki ploter kolego laserppro mercury II
można nim grawerować na szkle a także na drewnie

[email protected]
jeśli jesteś zainteresowany prześlij swoje dane na maila
pozdrawiam Michał

Autor tematu
DOOOMINO

Re: mam do sprzedania

Post napisał: DOOOMINO » 26 maja 2010, 01:35

michgal6904 pisze:mam do sprzedania taki ploter kolego laserppro mercury II
można nim grawerować na szkle a także na drewnie
Dziękuję za ofertę, ale już jestem w trakcie zakupu lasera Mercury II. Czekam tylko na wymianę zużytych części i szkolenie, a potem zabieram się do pracy. Jak się domyślam na początku zabawy z laserem czeka mnie wiele niespodzianek przy obrabianiu nowych materiałów.

panadol79

Post napisał: panadol79 » 28 maja 2010, 10:47

Witam
zajmuje sie serwisem laserow w tym pracowalem ponad 2 lata jako jedyny serwisant w Grawcomie(czyli dystrybutorem GCC) wiec moge sporo powiedziec na temat tych maszyn. Generalnie najwazniejsza jest tuba gdyz rozne tam wsadzali.... Jednak jesli to 25wat to napewno jest starszy synrad i to bardzo udana i trwala konstrukcja... Jak cos tez mam jednego takiego do sprzedania uzywanego w naprawde dobrym stanie.
Jak cos kontakt na priv
Pozdrawiam

Autor tematu
DOOOMINO

Post napisał: DOOOMINO » 29 maja 2010, 00:51

panadol79 pisze:Witam
zajmuje sie serwisem laserow w tym pracowalem ponad 2 lata jako jedyny serwisant w Grawcomie(czyli dystrybutorem GCC)
Właśnie to przez Grawcom dokonałem zakupu plotera ;-) myślę że to udany zakup jak na początek. Nigdy nie miałem doczynienia z laserem. Nie chciałem ładować się w chińczyka, a na nowy troszkę kasy brak. W chińczykach najbardziej przeraża mnie szklana tuba i jej mała trwałość jak i samozużycie nawet jak nie jest używana. Oraz nie pewny serwis. Z tego co się dowiedziałem to metalowe tuby nie zużywają się nie pracując. A ja nie będę non stop pracował na laserze więc trwałość tuby ma znaczenie.

stempel11

Post napisał: stempel11 » 25 lis 2010, 11:37

Panadol, a co powiesz o tubie Coherenta z L30? Porównując do L25 z Synradem? Jaka różnica w trwałości? Ile muszą mieć watów zmierzonych, by można powiedzieć, że jeszcze popracują?

laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: laserki » 25 lis 2010, 11:58

Lepiej zapytaj ile kosztuje regeneracja Coherenta.
Nie dość, że w Polsce nie ma serwisu do nich to ceny regeneracji są z kosmosu.
A sama konstrukcja jest dość awaryjna co ostatnio przyznała nawet firma.
W dodatku w zależności od numeru seryjnego lasera może on być regenerowalny TYLKO przez producenta danego plotera.
Wtedy cena jest jeszcze wyższa.
Ostatnio pisałem z gościem z Chowacji, któremu padł Coherent w maszynie.
Za regenerowany zapłacił 8,5 tyś usd z wymianą.
Nowy prawie 12 000 usd.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 29 lip 2011, 12:12

Kol. panadol79 - chciałbym, żebyś podzielił się z nami (pracującymi z chińczykami) wiedzą nt. tub "aluminiwych", typu Synrad czy Coherent. Jak ogólnie wiadomo mają znacznie dłuższą żywotność, niż tuby chińskie. Podobno nawet do 10000 godzin pracy. Ale nie zgadza mi się to z informacjami, jakie uzyskałem od kilku ludzi mających takie lasery (metalowe). Otóż twierdzą, że pierwsze regeneracje spotkały ich już po 2-3 latach. Licząc, że tuba pracuje nawet 8 godzin dziennie, przez 250 dni w roku daje to dopiero 2000 godzin. Skądinąd znam obłożenie pracą w tych firmach i wiem, że tak wiele nie były wykorzystywane. Tak więc nijak ma się to do ilości teoretycznej godzin pracy tych tub. Czyżby jednak gaz się z nich ulatniał, a więc nie są one tak bardzo niezawodne, jak o nich piszą?

Piszę dlatego, że mam wielu klientów moich laserów (chińskich), którzy tuby szklane wymieniają po raz pierwszy dopiero po 2-3 latach. Najstarsza tuba szklana w mojej "karierze" z laserami typu chińskiego ma 4.5 roku i nadal pracuje.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

mariorypin

Post napisał: mariorypin » 29 lis 2011, 20:26

Kolego DOOOMINO, jak Ci się sprawuje grawerka laserowa Mercury??Jestem ciekaw, ponieważ też jestem już posiadaczem takiego sprzętu, tylko znacznie krócej niż Ty, więc napewno masz więcej do powiedzenia.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”