Witam serdecznie.
Specjalnie się nie znam na tym, ale nie jest czasem tak że zakaz jest stosowania wentylacji mechanicznej tam gdzie jest ciąg grawitacyjny? Wydaje mi się że takie podłączenie jest złym pomysłem i że może się skończyć co najmniej upomnieniem ze strony administracji/mieszkańców, a w najgorszym wypadku (gdyby zakłóciło działanie wentylacji) tragedią. Straszyć nie chcę - podaję to jako przykład do rozważenia.
Co do grawerowania szkła - chyba zdarza się że pojawiają się małe odpryski, więc raczej powinieneś stosować jakiś filtr mechaniczny który ich nie przepuści do komina.
Pozdrawiam, skoczek.
[ Dodano: 2010-06-18, 12:09 ]
Zerknąłem na krótki opis tego wentylatora:
"Wentylator kanałowy serii TT służy do wspomagania wentylacji grawitacyjnej wymagającej wysokiego ciśnienia statycznego, silnego strumienia powietrza i niskiego poziomu hałasu. Może być instalowany w pomieszczeniach, które posiadają indywidualne przewody wentylacyjne, w budynkach mieszkalnych i użytku publicznego, z wyjątkiem pomieszczeń, w których może występować atmosfera wywołująca korozję lub wybuch."
Moje obawy są chyba niepotrzebne, ale to jest też zależne od typu wentylacji w budynku.
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski