Witam . Czy laser z oferty nada się do nanoszenia oznaczenia frezów . Materiał freza to widia. Minimalna średnica to 3 DIA . Laser ma moc 5 Watt. Moc wyjściowa 5000mW
Allegro numer oferty
17493218810
Laser 5 watt
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Laser 5 watt
Moc sama w sobie nic nie znaczy.
Przykładowo, słońce potrafi dać ponad kilowat mocy na metr kwadratowy i nic od tego nie płonie.
Liczy się stosunek mocy do powierzchni, a to zależy od wielu czynników, ale przede wszystkim od użytej optyki.
Ja już nie mówię o tandetnych plastikowych soczewkach w najtańszych urządzeniach, ale profesjonalna i wysokiej jakości optyka potrafi dawać różne efekty.
Ja do swojej znakowarki fiber kupiłem kilka obiektywów i takim 50x50 mm potrafię przeciąć blachę nawet 2 mm grubości (trwa to godzinami, ale tnie), natomiast takim 300x300 mm to się dobrze pali lakier, a metal już niekoniecznie. Oba obiektywy są wysokiej jakości, źródło jest oczywiście to samo.
Moja znakowarka ma 30W i do tego co robię brakuje mi mocy.
Tego badziewia co linkowałeś w życiu bym nie kupił, bo to zabawka dla dzieci.
Naprawdę niedużo trzeba dołożyć do porządnej maszyny https://www.aliexpress.com/item/1005008717365572.html
Obiektywem się nie sugeruj, bo one są naprawdę tanie (około 200 PLN/szt.) i największym problemem jest konfiguracja, bo one wymagają nie tylko ustawienia pola pracy, ale też różnych korekcji.
-
LaserManiak
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 1
Re: Laser 5 watt
Teoretycznie długość fali i moc byłaby wystarczająca. Ale źródła diodowe z tej oferty po pierwsze nie mają deklarowanej mocy. Ich rzeczywista moc optyczna jest mniejsza. Dodatkowo soczewki (wbudowane) są słabej jakości. I najważniejsze: ich żywotność jest super niska. Profesjonalne lasery UV o tej mocy (5W) mają chłodzenie wodne gdzie musisz ustawić bardzo dokładnie temperaturę (nie może być ani za niska ani za wysoka) a samo źródło jest większe od maszyny którą wskazałeś. Wtedy źródło wytrzymuje 20.000h... to z oferty zapewne nie wytrzyma 200h.