Jestem całkiem nowy na forum i zdaję sobie sprawę, że pewnie pytania które zadam będą wydawały się błache, nie mniej liczę na jakiś feedback

Trochę o mnie: Marcin, jestem technikiem chłodnictwa, swego czasu dużo udzielałem się na forum znanego portalu branżowego (stąd wiem, że moje pytania laika dla specjalistów pewnie będą dla Was tendencyjne

Od razu dodam, że nigdy nie projektowałem maszyn w komputrze chociaż autocad nie jest mi obcy. Z racji tego nie mam jeszcze tego na rysunkach jednak moim celem i prośbą nie jest ocena projektu a pomysłu wg któego chcę wykonać maszynę. Jeżeli pomysł ma szansę na realizację pewnie projekt powstanie

Ogólnie sprawa wygląda tak, że chciałbym zbudować mojej żonie Laser CO2 o polu pracy około 1000x1000, mm. Aktualnie mamy chińczyka 400x400 i daje radę sklejkę 3mm, ale tak na prawdę to strazne ^#&^

Przeznaczenie:
- głównie wycinanie w sklejce 3-10mm oraz jej grawerowanie
- dodatkowo wycinanie i grawerowanie plexi
Konstrukcja podstawy:
Konstrukcja stalowa z profili 40x40x2, spawana - prawdopodobnie górna część zostanie oddana do frezowania, by była równa pod systemy liniowe. Poziomowana poprzez wkręcane stópki. Nie mam możliwości jej wyrzażenia odprężającego całej konstrukcji, niestety

Oś X:
Oparta na wałkach podpartych fi 12 i łożyskach półotwartych umieszczonych na górze podstawy. Napędzane paskiem zębatym. Dwa silniki krokowe (SM 42STH60-1684A - 0.91Nm, 1,68A) -praca sprzężona. Do tego swa sterowniki (DM542) oraz zasilacz zasilacz niestabilizowany SPS2410 (V3.0)-24VDC/10A
Oś Y:
Brama, wykonanie w pierwszej wersji z twardej płyty HDF (widziałem takie coś we frezarce i dawało radę. Myślę, że z laserem też się sprawdzi?) system jezdny na podobnej zasadzie jak dla osi X: wałki podparte tylko fi 10 obrócone o 90*, pasek, ten sam silnik krokowy, ten sam sterownik, zasilanie z tego samego zasilacza co silniki osi X.
Stół roboczy:
Tu mam pewną zagwozdkę, szukałem plastrów miodu do laserów ale ich ceny powalają a w takim rozmiareze to już nie mówię, nie znalazłem nic. Myślałem nad wykonaniem lekkiej ramy do której zostanie przytwierdzona krata Wema jako plaster miodu. Konstrukcja oparta na 4 śrubach trapezowych w narożnikach z kołami żębatymi pod pasek w celu regulacji wysokości (pasek przechodzi przez wszystkie 4 rolki, napinacz i zębatkę z rączką do kręcenia, mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi

Laser:
Tuba 80W umiejscowiona na stałe, nie na bramie w celu minimalizacji drgań.
Chłodzenie wykonam sobie sam, w końcu chłodniarz

Powietrze: ACO-003
Wszystkim zawiadywało by na początek Arduino UNO gdyż takie cuś posiadam i na tą chwilę tylko to potrafię oprogramować.
Soft: Lightburn
Dodatki:
- wyłączniki krańcowe
- osłona trasy promienia lasera
- osłona oczu

- osłony wszystkich elementów gdzie może w razie awarii pojawić się światło lasera
- odciąg dolny (wstępnie około 300m3/h)
Pytanie na dzisiaj czy taka idea ma w ogóle sens? Bo jeśli tak to zacznę się brać za projektowanie i pewnie pozawracam Wam głowę trochę

Jeżeli nie ma sensu to dlaczego?

Po prostu nie chcę się zabierać za coś co z góry jest skazane na porażkę

Nie liczę też, że ktoś zbuduje maszynę za mnie, liczę raczej podpowiedzi odnośnie założeń, wybranych technologii, systemów itp.
Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi!
Marcin.