Wycinanie laserem CO2 poliestru zielonego 3mm

Witam Potrzebuję informacji na temat cięcia folii poliestrowej o grubości 3mm przy użyciu lasera CO2. Potrzebna mi jest

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

Autor tematu
Dixie54
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Wycinanie laserem CO2 poliestru zielonego 3mm

Post napisał: Dixie54 » 16 lis 2021, 14:22

Witam
Potrzebuję informacji na temat cięcia folii poliestrowej o grubości 3mm przy użyciu lasera CO2. Potrzebna mi jest dokładnie moc lasera, długość fali, dobór soczewki, ogniskowa. Dodatkowo jest to poliester zielony (czy kolor zabarwienia wpływa jakoś na proces cięcia?). Jeśli jest tu ktoś kto ma jakie kolwiek pojęcie o tym jakie powinny być te parametry bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Rafał_Sz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Re: Wycinanie laserem CO2 poliestru zielonego 3mm

Post napisał: Rafał_Sz » 19 lis 2021, 09:36

Jeśli tworzywo sztuczne o grubości 3 mm nazywasz folią to nie ma dla Ciebie ratunku.

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: Wycinanie laserem CO2 poliestru zielonego 3mm

Post napisał: abyss » 23 lis 2021, 00:04

Mówisz o materiale podobnym do filcu (czyli miękki, grubość 3 mm, sprzedawany w niewielkich rolkach?) - ale z poliestru?

Jeżeli tak, to ciąłem - i wyobraź sobie, że właśnie zielony :). Miałem rok temu robić dekoracje świąteczne, ale nie byłem zadowolony z efektu, bo potrzebowałem małe - jakieś gałązki itp.
Drobne (10x10mm) elementy źle się tną, większe (np. kółka 30mm) ok, na obrzeżu pozostaje lekko stopione dość TWARDE obrzeże, może być lekko brązowe, czasem lekko wywinięte. Ja ciałem "wiszący w powietrzu" ale na siatce pewnie idzie lepiej, tylko z kolei stopiony materiał będzie się zapewne obwijał po niej.

Typowy CO2 10600nm, testy z soczewką 2,5"
Przy mocy lasera 50W ciąłem 120mm/s z mocą ~30%. Czyli spokojnie tak ze 4x szybciej niż np. sklejka.
Jeżeli trafię na próbki to przyniosę do kompa - ale NIE obiecuję, bo nie wiem czy coś się jeszcze gdzieś wala.

Wisisz mi piwo ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”