Laser CO2 nie docina
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Laser CO2 nie docina
Witam Panowie, mam problem z chińczykiem 40w pracował przez 2 tygodnie po około 6h 35% mocy wszystko ok i nagle zaczął zostawiać nie wycięte elementy na sklejce 3mm. Prędkość zmniejszyłem do 10mm/s i na formacie A4 część przecina część nie a do tego zostawia okopcenia i co jakiś czas pojawia się płomień . Lustra regulowalem, głowice też w sensie że strzelałem z soczewka i bez i jest w tym samym punkcie. Czy to możliwe że tuba po tak krótkim czasie mogła paść czy coś innego?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Laser CO2 nie docina
Sklejka się zmieniła, nie jest płaska tylko odstaje miejscami, ma inne właściwości w niektórych miejscach... itp.
Za duża ogniskowa, a otwór dyszy za mały i promień traci część energii (sprawdź czy dysza nie jest ciepła). Dysza się zwyczajnie poluzowała i efekt taki jak powyżej.
Za duża ogniskowa, a otwór dyszy za mały i promień traci część energii (sprawdź czy dysza nie jest ciepła). Dysza się zwyczajnie poluzowała i efekt taki jak powyżej.
-
no tak masz rację sklejka się zmieniła, a dysze próbowałem regulować
a jak ją teraz prawidłowo ustawić?
Dodane 2 minuty 26 sekundy:
regulowalem wysokość dyszy tak żeby w czterech skrajnych punktach A4 wycinał tak samo.... no i wycina
Dodane 2 minuty 26 sekundy:
regulowalem wysokość dyszy tak żeby w czterech skrajnych punktach A4 wycinał tak samo.... no i wycina
-
- Posty w temacie: 1
A szkiełka są czyste bo nieraz wystarczy lekka mgła na soczewce i już nie będzie ładnie palić.
-
nie. Sklejka pod laser. Dysza się nie nagrzewa, wypoziomowalem wszystko na nowo 8 jest niewiele lepiej ale dalej na formacie A4 1/3 się nie przecina na wylot
Odstęp między dysza i sklejka wszędzie taki sam. Czy może to być przez słabej jakości soczewkę? Bo jakieś 2 tygodnie temu oryginalna mi się zbiła podczas czyszczenia i kupiłem na allegro za 130zl i ona wogole nie ma wypukłej strony, z dwóch stron płaska.... 
Dodane 26 sekundy:
tak wszystko świeżo czyszczone
Dodane 26 sekundy:
tak wszystko świeżo czyszczone
-
Może ta soczewka ma inną ogniskową niż ustawiasz. Zrób test nacinania krótkich odcinków na kawałku sklejki ustawionej pochyło żeby zobaczyć na jakiej odległości najlepiej tnie.
-
ja robiłem test ze w różnej odległości ustawiałem dysze z soczewka od sklejki i wyszło mi najlepsze położenie, to to co piszesz jest na podobnej zasadzie? Teraz tak myślę że zrobię test i zacznę wycinać od tej części sklejki której nie wycina, może traci moc i na początku tnie a potem coraz słabiej 🤯 To wykluczy dużo rzeczy 
Dodane 52 sekundy:
albo nie wykluczy niczego

Dodane 52 sekundy:
albo nie wykluczy niczego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To wygląda na ok 10cm ogniskową. Ale tak czy siak jak ustawisz dobrze i linia jest cieniutka to ogniskowa jest ok.
Ja tam ustawiam w maszynie na oko. Program kółko śr 30mm i podnoszę i opuszczam aż kółko jest cieniutkie.
-
Jeśli ogniskowa jest tak długa to jest duże prawdopodobieństwo że część promienia grzeje dyszę nadmuchującą za soczewka. Przy mniejszych stożek promienia lasera mieści się w niej, a przy większych ogniskowych trzeba średnicę dyszy powiększyć.koala.g pisze:10cm ogniskową
Zdejmij dyszę, sprawdź czy jest różnica w paleniu. Jeśli będzie dobrze to powiększ w niej otwór.