Co2 laser galvo

Szczegółowe grawerowanie textu

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
mymark
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Co2 laser galvo

Post napisał: mymark » 06 paź 2020, 01:50

Witam,
Grawerka Co2 z galvo, metalowa tuba davi 30w., lens t-heta z polem 200x200
Jak uzyskać efekt grawerowania cienkiej czcionki na polu 50x50 lub 100x100.
Myślę tu o możliwie najlepszym doborze expandera czy soczewki. Obecnie używam x3 i jest problem ze szczegółowym grawerem mniejszych powierzchni ( grawer wyraźny ale gruba czcionka.
Kiedy używałem expander x6 to red dot a mianowicie ramka pola do grawerowania miała około 3mm grubości,a efekt był nie wiele lepszy.
Co dziwne cięcie czy grawerowanie lini/kształtów jest ultra cienkie, natomiast nie możliwe do uzyskania przy czcionkach/tekstach.
Oczywiście jest możliwość pocienienia czcionki z poziomu ezcad ale nie jest to najlepsze rozwiązanie.

Może ktoś używa podobną maszynę i podzieli się doświadczeniem.

Pozdrawiam

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Re: Co2 laser galvo

Post napisał: Daniu » 06 paź 2020, 08:35

Myślisz, ze jakby za pomocą beam expandera dałoby się zmieniać pole robocze i szerokość plamki na soczewce o ogniskowej np f150 to produkowane byłyby inne ogniskowe? Chcąc mieć cieńsze linie musisz zmienić soczewkę. Dioda od red pointa ma inna długość fali i inaczej skupia się na soczewce.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Awatar użytkownika

bratanek65
Posty w temacie: 1

Post napisał: bratanek65 » 06 paź 2020, 13:17

Daniu pisze:
06 paź 2020, 08:35
Chcąc mieć cieńsze linie musisz zmienić soczewkę.
Dokładnie.
Jeśli chcesz uzyskać mniejszą plamkę to musisz zastosować soczewkę F-Theta o mniejszej ogniskowej (a co za tym idzie o mniejszym polu roboczym).
Ja mam dwie 75x75 i 120x120 i w ogóle nie używam beam ekspandera.
Beam ekspander jest urządzeniem optycznym służącym do zmniejszenia zjawiska rozbieżności wiązki. Powinien być używany przede wszystkim w dużych maszynach, gdzie odległość od lasera do soczewki jest wieksza niż 1,5-2m. Szczególnie przy chińskich laserach szklanych które mają duży wspólczynnik rozbieżności wiązki. Drugą zaletą zastosowania beam ekspandera jest zmniejszenie gęstości optycznej wiązki co może zabezpieczyć optykę przed uszkodzeniem w przypadku laserów o dużej mocy.
Niektóre źródła podają, że zastosowanie beam ekspandera poprawia jakość plamki po przejściu przez soczewkę ale jakoś nie udało mi się tego jeszcze sprawdzić w prakryce. Może dlatego że mam wysokiej jakości laser Synrada a nie chińczyka.
A może się nie znam.
"Let's Go Brandon"

Autor tematu
mymark

Post napisał: mymark » 06 paź 2020, 20:04

Daniu-raczej chodziło mi o zmianę tylko szerokości plamki używając różnych expanderów.

bratanek65- czyli albo większe pole/focus albo mniejsze i względnie lepsza jakość( np drobny text na długopisie).
Pisałem ostatnio z chińczykiem który ma w ofercie expandery grubsze jak normalne i np też x3, tyle że galvo musiałoby być min 20mm.
Gość pisał że użycie jego expandera poprawi jakość w 100 %, ale wiadomo każdy pisze wszystko aby sprzedać.
Na marginesie, tez wydawało mi się że mniejszy focus soczewki oraz zakres kąta pracy powinien dać lepsze rezultaty.
Natomiast kupiłem soczewkę o mniejszej ogniskowej i polu 50x50 ( w drugiej opcji mam 150x150) do mojej drugiej maszyny fiberka, i qcze nie ma żadnej różnicy. Czy przy fiberku nie będzie już zbytniej różnicy w jakości przy użyciu różnych soczewek ?
Mam raycusa 30w i soczewki również t-hety.

Dziękuję za zainteresowanie tematem

Pozdrawiam

Daniu

Post napisał: Daniu » 06 paź 2020, 21:01

Chińczyk Ci wszystko napisze..
Na soczewkę musi padać promień o odpowiedniej szerokości. Z rezonatora np wychodzi 2mm a na soczewkę musi padać np 10mm. Po to jest właśnie beam expander. Możesz dać x 5 i będziesz miał promień ~ 10mm ale jak z rezonatora wychodzi np 2,2mm to za beam expanderem będziesz miał 11mm i jeśli masz głowice z lustrami 10mm to „reszta promienia” będzie się odbijać po obudowie. Wtedy mozesz dać lustra np 16mm, ale to już będzie wolniej śmigać, wiec dajesz x4 i masz niecałe 9mm i powinno być Ok. To tak dla wyjaśnienia.

Jak masz dobrze dobrany beam expander to nic już nie zdziałasz. Możesz zmieniać beam expandery ale to tylko pogorszy (poszerzy) plamkę, zmieni focusa, ale poniżej tego co podaje producent soczewki nie zejdziesz..

Np mam 3 soczewki F100, F200 i F300 i producent podaje pole pracy/średnica plamki odpowiednio 65x65/140um, 120x120/280um, 190x190/400um.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Autor tematu
mymark

Post napisał: mymark » 06 paź 2020, 23:27

No tak, szczegółowo mi to opisałeś, dziękuję.
Faktycznie jest spora różnica plamki pomiędzy soczewkami.
Jeszcze jedno pytanie , bo chyba są też soczewki z rożnymi fokusami ale dla jednego pola roboczego.
Tzn, przy polu roboczym 150 może być fokus 270mm jak i 210 mm.
Czy są to nie dokładne dane które podają sprzedawcy czy może jest taka opcja wyboru ?

Pozdrawiam

Daniu

Post napisał: Daniu » 06 paź 2020, 23:51

Wg mnie inne parametry wynikają z różnic pomiędzy producentami.

Delikatnie możesz regulować odleglosc ogniskowej szerokością promienia przed soczewka (beam expanderem), ale nie zmniejszysz plamki ponizej wartości jaka producent podaje dla danej soczewki.

Natomiast sa jeszcze soczewki telemetryczne. Charakteryzują się tym, ze nieważne jak odsuniesz głowice/soczewkę od materiału to kształt/wielkość znakowanego obiektu się nie zmieni. Oczywiście focus/jakość się pogorszy. W zwykłej f-theta jak oddalisz material to obiekt się powiększa

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”