Grawer nie pokrywa się z cięciem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Grawer nie pokrywa się z cięciem
Cześć, mam problem z laserm CO2. Jak w temacie grawer nie pokrywa się z cięciem jak na załączonym obrazku. Sprawdziłem: szybkość grawerowania, przyśpieszenie oraz jerk, nie ma to wpływu zawsze wychodzi tak samo. Materiał też nie ma zanczenia. Jeśli chodzi o samo cięcie jest ok wycinane elementy mają zachowane kąty. Co do lasera to projekt diy, sterownik ruida 6445s(ec). Jakieś sugestie?

-
Re: Grawer nie pokrywa się z cięciem
Cięcie tak wychodzi na kartonie chyba dlatego że jest pofalowany, na sklejce i zwykłym papierze linie cięcia są proste.
To zwykły napis w lightburnie na dwóch warstwach jedna grawer druga cięcie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Chciałem się upewnić bo wielokrotnie modyfikowałem ręcznie fonty "aby wyglądały na stare i zniszczone" ale jeśli projekt jest klasyczny to taki wynik świadczy o słabym mocowaniu do stołu - jeśli obrabiasz tak wiotkie materiały to chyba tylko stół próżniowy. Napisz jak mocujesz.
-
Nie bardzo rozumiem "sterowanie wiązką lasera było z galw". PID wygooglowałem - w skrócie kontroler wysyła sygnał z opóźnieniem bądź za szybko. Dobrze myśle?
Laser jest w trakcie budowy i stołu jako takiego jeszcze nie mam, podłączyłem wszystko aby sprawdzić czy elektronika i tuba jest sprawna. Na chwilę obecną stół to dwie kobyłki a na nich kratka do pieczenia generalnie jest w poziomie do głowicy odchyłka rzędu 1mm ale raczej nie powinno mieć to wpływu na przesunięcie graweru a na jakość, kartkę czy karton trzmaja neodymy sklejka leży swobodnie i wygląda to mniej więcej tak. Test wykonałem w każdym rogu pola roboczego i efekt jest ten sam.logopeda pisze: ↑11 kwie 2023, 20:14Chciałem się upewnić bo wielokrotnie modyfikowałem ręcznie fonty "aby wyglądały na stare i zniszczone" ale jeśli projekt jest klasyczny to taki wynik świadczy o słabym mocowaniu do stołu - jeśli obrabiasz tak wiotkie materiały to chyba tylko stół próżniowy. Napisz jak mocujesz.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Skoro nie wiesz co to jest to masz zwykłe sterowanie.
Galwo (galvo) to takie cudo:
http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
https://www.lasermedia.pl/plotery-laser ... temy-galvo
Chyba źle zrozumiałem pierwsze zdjęcie. Myślałem że grawer to ta czarna obwódka wokoło (szczególnie że te obwódki miejscami tworzą pętle, co nie miało by sensu gdyby to była linia cięcia). I że jest taka pofalowana bo galva nie nadążają. Ale na drugim zdjęciu wygląda to inaczej. Jakby grawerem były te ciemniejsze pola.
Nie dałeś rysunków z CADa więc nie wiadomo co jest co. Nie wiadomo czy te litery miały być takie pofalowane, czy to jest błąd lasera.
Najpierw to wyjaśnij, to będzie można dalej rozmawiać.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2023, 21:21 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mój błąd, czarna obwódka to linia cięcia, wypełnienie grawer. Rysunków z CADa nie mam bo to zwykły tekst w lightburnie na dwóch wartwach. Litery nie miał być pofalowane tak to wychodzi na kartonie nie wiem czemu, na sklejce (drugie zdjęcie) są "proste" z tym że grawer wygląda jakby był zrobiony kursywą a wycięcie już nie a warsty są zwykłą kopią jedna ustawiona na fill druga line.atom1477 pisze: ↑11 kwie 2023, 21:03Chyba źle zrozumiałem pierwsze zdjęcie. Myślałem że grawer to ta czarna obwódka wokoło. I że jest taka pofalowana bo galva nie nadążają. Ale na drugim zdjęciu wygląda to inaczej. Jakby grawerem były te ciemniejsze pola.
Nie dałeś rysunków z CADa więc nie wiadomo co jest co. Nie wiadomo czy te litery miały być takie pofalowane, czy to jest błąd lasera.
Najpierw to wyjaśnij, to będzie można dalej rozmawiać.
Nie wiem czy to nie wina firmwearu sterownika albo moich ustawień więc przywróciłem ustawienia fabryczne, nie pomogło. Szukam nowszej wersji sterownika ale wszedzie jest pod wersje G a nie pod S.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
To może program bierze inne czcionki na te dwie warstwy (mimo że warstwy to kopia). Może wypełnienie sprawia że inaczej je traktuje.
Jak nie masz rysunków to daj chociaż plik CAM jaki puszczasz na maszynie.
Jak nie masz rysunków to daj chociaż plik CAM jaki puszczasz na maszynie.