Witam,
kupiłem sobie laser 15W stąd https://pl.aliexpress.com/item/32913625780.html
Podłączam, testuję... wiatrak się zatrzymuje gdy laser świeci... powinno być przynajmniej na odwrót... ale może 2A zasilacza to za mało.
Testowałem z zasilaczem 12V 16A ale ciągle załączał się w nim mechanizm zabezpieczający przed zwarciem, myślałem że może w momencie odpalania lasera jest potrzebny jakiś impuls a dopiero potem bierze te obiecane 15W.
Więc wykręciłem z auta akumulator, 12,4V, no i gdy wciskam przycisk to laser świeci, wiatrak się zatrzymuje. Po tym co widziałem na youtube spodziewałem się większych "szkód" wyrządzanych przez promień lasera. Druga i ważniejsza sprawa, to że kable którymi go zasilałem po kilkunastu sekundach były gorące - no ewidentnie gdzieś jest jakieś zwarcie.
Zastanawiam się, czy warto odsyłać go do Chin i liczyć na to że nie zapomną mi odesłać drugiej sztuki? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Zepsuty laser 15W z Aliexpress
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Zepsuty laser 15W z Aliexpress
A na pewno prawidłowo go sterujesz?
Wciskasz przycisk? To nie jest przypadkiem przycisk do ustawienia fokusa? Wtedy moc jest bardzo mała.
Wciskasz przycisk? To nie jest przypadkiem przycisk do ustawienia fokusa? Wtedy moc jest bardzo mała.
czilałt...