Odpowiednik 40W synrada w tubie szklanej

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Bolciu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Odpowiednik 40W synrada w tubie szklanej

Post napisał: Bolciu » 28 maja 2019, 12:10

Witam,

Czy 40W ze źródła Synrada to 40W w tubie szklanej czy trzeba do tego podchodzić jakoś inaczej.
Mam w tej chwili 2 plotery ze źródłem RF jeden 30W jeden 40W przymierzam się do budowy plotera z tubą szklana i zastanawiam się jak dobrać tubę do tego ustrojstwa?

60W czy 80W, co tym utnę, ewentualnie czy szklaną tubą da się grawerować zdjęcia tak samo jak tubą metalową?

Do czego tego potrzebuję: w sumie do szybkiego cięcia, plexi 3-6 mm, hdf/mdf 3-6 mm, grawer zdjęć w drewnie jak bym musiał na 3 maszyny jechać.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Re: Odpowiednik 40W synrada w tubie szklanej

Post napisał: Daniu » 28 maja 2019, 13:27

W RF-ach podawana jest moc średnia, a w szklanych maksymalna, chociaż w Reci 90w miałem podawane 102-103w
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Autor tematu
Bolciu

Post napisał: Bolciu » 28 maja 2019, 14:08

Ok, zakładając, że tuba RF świeci 40W i tuba szklana świeci 40W to utnę tym taką samą grubość np plexi czy jednak jeszcze coś innego trzeba wiedzieć.
Dzwoniłem po niektórych firmach oferujących gotowe urządzenia usłyszałem że 40W w synradzie to jakieś 80W w tubie szklanej.
Prawda to?

LTofik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: LTofik » 29 maja 2019, 22:45

Ja też słyszałem, że w RF podawana wartość to "średnia" czyli że kupując 40W masz powiedzmy 60W.
W szklanej tuby kupując 80W - to jest to wynik maksymalny i przy warunkach które nie powinny być stosowane podczas normalnej pracy. Pracująca tuba 80W na powiedzmy 60% mocy ma około 50W (% nie są adekwatne do wytwarzanych Watów).

Jeśli zależy Ci na szybkości cięcia to teoretycznie powinno Ci zależeć na możliwie dużej mocy. Im większa moc w szklanych tubach tym większa ich bezwładność więc gorzej nadają się do grawerowania.
Coś za coś...

Awatar użytkownika

abyss
Posty w temacie: 1

Post napisał: abyss » 13 cze 2019, 14:41

Szklane CO2 DC są bardziej "mulaste" jeżeli chodzi o start wiązki, co przekłada się na potencjalnie nieco gorszą rozdzielczość w osi (X) w której lecą kolejne linie "skanu" przy bardzo szybkim grawerowaniu. Z czasem w CO2 DC moc też spada (a szybkość spadku zależy i od jakości "tuby" i agresywności użytkowania). Najlepiej zrób próbę z tego samego pliku, tego samego rozmiaru i na tym samym materiale (ale praktycznie tym samym, a nie z nazwy, bo plexi i sklejki się różnią!) na RF i DC.

Daniu

Post napisał: Daniu » 13 cze 2019, 16:29

Powiem Ci, ze jeszcze nigdy nie grawerowalem zdjęć to się nie wypowiem, ale do cięcia to lepiej coś mocniejszego. Ja mam „tuby” 80w i jakieś tam napisy sobie graweruje na różnych materiałach. Nieraz nawet małe i są czytelne. RF mam 2, Universala 50w i Synrada 60w, ale nie mam jak zrobić testu do porównania, bo to są znakowarki na galvach. Ale plotery mam na chińskich szklanych, niby wszystkie 80w a każdy działa na innych parametrach. Mam dwie identyczne maszyny, takie same tuby, optyką taka sama, wgrane te same ustawienia i jak wgrywam plik to na jednej muszę dać „więcej mocy” żeby wyszło tak samo, także myśle, ze porównywanie to z RF to już w ogóle jest bez sensu...
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”