kamar pisze:rendejad pisze:
Celnicy to głupki, łykają wszystko byle był kwit / podkładka.
Inaczej zwana doopokryjem.
Pocieszaj się

Może i tak było kiedyś. Trzy tygodnie się bujałem z nimi przy głupiej wkrętarce.
Czemu miałbym się pocieszać? Prawie co miesiąc coś sprowadzam, bywa, że i kontener.
I odprawiam jak ja chce a nie te matoły.
A że ty się bujałeś to twój problem. Musiałeś się z czymś podłożyć. Głupi błąd i zaczynają węszyć.
[ Dodano: 2017-03-05, 21:31 ]
supremacja pisze:Tak czy inaczej, walczyć trzeba.
Nie minęły 24 godziny i co?
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny 2015-04-29 14:03 WER Zabrze
========================
Zgadza się. To też jest metoda.
Kiedyś - dawno temu - miałem duży problem bo zgubiłem SAD tranzytowy (wystawiany na granicy do odprawy ostatecznej we Wrocku). A było 7 dni na dokonanie odprawy ostatecznej. Po przekroczeniu terminu zaczyna się cyrk na kółkach pt. "usunięcie spod dozoru celnego".
Krótko: kryminał i mega grzywna.
SAD znalazłem po 3 tygodniach w strzępach. Pies się bawił.
Pojechałem z tym do UC w piątek o 13-tej. Zgłosiłem przy świadkach - w tym jeden celnik - chęć dokonania odprawy "z problemami", czyli
zerwana plomba celna i
zniszczony SAD.
Jak się spodziewałem wygonili mnie i kazali przyjść w poniedziałek.
No to umyślny na granicę szukać celniczki, która to wystawiała, skrzynka wódy i po kilku dniach z powrotem do UC już ze świeżym SAD-em.
A oni mi, że teraz to mam prze...e, mam wracać i czekać na decyzję.
Decyzja przyszła. Jakieś 0,5 mln na obecne kary za usunięcie towaru spod nadzoru..., niedotrzymanie terminów ble, ble, ble i kierują sprawę do prokuratury.
No to ja takie właśnie pismo (odwołanie) do GUC poprzez oddział UC we Wrocku z wyszczególnieniem błędów i uchybień jakich doszło w UC.
Po tygodniu telefon z UC kiedy mogliby ewentualnie przyjechać dokonać odprawy ostatecznej i jeśli mam jakiś problem z dokumentami to żebym podjechał to chętnie pomogą.
I żebym nie zapomniał że maszyna musi być trwale oznakowana na niewymiennym elemencie. "A tak na prawdę. to wie Pan, jakaś naklejka z numerem. Najlepiej w środku"
Przyjechali, odprawili u mnie w firmie i po problemie.