ZrobionePo prostu przyklej taśmę u wyjścia głowicy (oczywiście z soczewką ) i sprawdzaj czy wypala na jej środku w różnych skrajnych położeniach względem stołu.
ZrobioneObniż stół o jakieś 10 cm i wtedy wypalaj punkty. Jeśli w którymś miejscu plamka nie jest równomierna albo ma nierówny
ZrobioneWyjmij soczewkę i sprawdź czy po strzale jest taka sama kropka w skrajnych punktach.
i pomysły mi się skończyły

Zrobiłem jeszcze jeden test ze sklejką na podpórce pod kątem w stosunku do blatu i przy wycinaniu linii sprawdziłem czy czujnik ogniskowania jest dobrze ustawiony i najcieńsza linia jest w punkt pozycjonowania, więc OK.
Przeszedłem już całą ścieżkę promienia od lampy po materiał i sprawdziłem odległość głowicy od blatu w skrajnych punktach.
Sklejka 3 mm muszę docinać po 3 razy
i najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że za 1 razem docina z prawej strony a z lewej (od strony luster) nie
A jeszcze niedawno przecinał twardą sklejkę 1 cm a teraz nie ma szans.
A już przeciąć płytę HDF 3mm - zapomnij - tylko skrajna prawa strona - prędkość 2mm/s moc 80%
Moc lasera 50W - może za dużo wymagam, ale jeszcze niedawno nie miałem takich problemów.
Nie mam jak sprawdzić mocy lampy, czy przypadkiem nie jest tu tzw pies pogrzebany.
Jakby któryś z forumowiczów miał taki tester mocy (która nie przybywa) i mógł pożyczyć bądź odpłatnie mnie odwiedzić (rejon Wrocław ) to ja chętnie się na taki deal piszę