Universal ULS25PS Potrzebna pomoc

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

lasery.pl
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lasery.pl » 23 sie 2014, 22:21

Proponuję kontakt z naszym serwisem. Na pewni pomożemy.
Z pozdrowieniami

Tagi:

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: cinematic2 » 24 sie 2014, 15:09

Krzybor pisze:zainstalowałem sterowniki...
maszyna startuje do pracy dioda "BEAM" podczas grawerowania zaczyna mrugać, sam laser tak jak podczas wciśniecia "TEST" nic się nie dzieje
Napiecie na zasilaniu tuby 28,2V
Czy wiecie może jak sprawdzić/zmierzyć sygnał sterujący tubą ?
28,2V to za mało.
Na 28V DC 48-5 nie chciał mi pracować.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Autor tematu
Krzybor
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: Krzybor » 27 sie 2014, 10:43

Wczoraj robiłem kolejne próby i laser nie wiem jak i co jest powodem zaczął grawerować poprawnie tzn nie ma problemu z pomijaniem pewnych lin podczas pracy. Jednak próba przecięcia sklajki 4mm zakończyła sie fiaskiem. Rozumie ze w pełni sprawna tuba 25W powinna sobie poradzić z takim materiałem ?

laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: laserki » 27 sie 2014, 19:32

Zależy od prędkości, od ogniskowej czy prawidłowo ustawiłeś, od rodzaju sklejki...

Mariianek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Mariianek » 30 sie 2014, 09:10

Kolego Krzybor powinieneś przejść szkolenie z obsługi lasera. Kupiłeś maszynę, nie wiesz jakiej mocy, jak grawerować czy wycinać. Nie wiem kto Ci to sprzedał, że nic Ci nie wytłumaczył, a Ty o nic nie pytałeś. Dla Twojego dobra i maszyny :) Nie znasz podstaw i szukasz problemu.

Autor tematu
Krzybor
Posty w temacie: 7

Post napisał: Krzybor » 31 sie 2014, 10:57

Mariianek

Nie jestem operatorem lasera to fakt. Co do mocy, kupiłem 25W jednak pod osłoną na tubie widniała naklejka z opisem 40W wiec stąd moje pytanie na forum. Co do samego cięcia oczywiście wiem że jego skuteczność w zależności od tego co chcemy zrobić prędkość, moc, ogniskowa sa parametrami bardzo ważnymi jak nie najważniejszymi. Nie mam urządzenia którym moge zmierzyć moc która wydostaje sie z tuby wiec próbuje to "oszacować" na zasadzie porównania dlatego dopytuje na forum osób które doświadczenie którego ja nie mam posiadają, bo wydaje mi się że miedzy innymi w takich celach powstały fora...
Mam jeszcze jedno pytanie, być może jest to kwestia ustawień, ale rysuje kwadrat w corelu, następnie ładuje go do maszyny uruchamiam prace i wszystko jest OK kwadrat wycięty... w tym samym arkuszu corela osuwam kwadrat i rysuje koło ładuje do maszyny uruchamiam prace i koło laser nie pracuje równo tylko "kropkuje" tj włącza sie i wyłącza z wysoką częstotliwością efektem czego nie jest już wstanie osiągną pełnej mocy. Kwadrat jest wycięty, a koło w tej samym materiale na tych samych ustawieniach nie...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”