Ploter Laserowy LaserPro MERCURY II 25W

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: deflection » 30 lis 2011, 13:09

DOOOMINO pisze:samozużycie nawet jak nie jest używana.
lasery synrada też się zuzywają jak nie są używane... Z tego co wiem mają określoną trwałość niezależnie czy pracują czy nie.

Z tego co wiem cohorenty się wymienia, przy nowych urządzeniach np epilogach, oddajesz starą tubę, dopłacasz i dostajesz nową...

U mnie chińska tuba pracuje już prawie 2 lata bez zauważalnych spadków na mocy.
Jednak jakość wiązki w w porównaniu do posiadanej przeze mnie tuby synrada jest nie do porównania. Wiązka jest cieńsza, przez co punkt mniejszy, odpala od razu bez wahań mocy. Jakość powierzchni po grawerowaniu bez porównania. Sterowanie opóźnieniami, częstotliwościami pulsów itd... daje dużo możliwości. Nie można porównywać tuby szklanej do metalowego źródła.

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 01 gru 2011, 21:12

Można, kol. Deflection - można. Bo nie tylko źródło jest istotne. Waźne jest także oprogramowanie. Polecam lekturę wątku: https://www.cnc.info.pl/topics97/grawer ... t30863.htm

... w którym jest chyba pierwsza komparacja (porównanie) grawerowania laserem szklanym, chińskim (maszyną mojej produkcji) i laserem firmy Gavograph ("górna półka"). Mam wrażenie, że tuba szklana chińska wypadła w tym teście porównywalnie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Jacolix
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Jacolix » 06 gru 2011, 23:14

Jeżeli chodzi o żywotność tuby lasera (nie szklanej) to w dużej mierze zależy od warunkach w jakich stoi i pracuje laser. Niezależnie czy laser jest włączony czy nie gaz w tubie podlega prawom fizyki i tak czy inaczej "pracuje". Im stabilniejsza temperatura tym żywotność tuby większa.
Co do szklanych tub, to ich marna żywotność to nie efekt zużycia gazu ale jego braku - szklane tuby po prostu nie są szczelne i gaz się ulatnia, więc nie ma czynnika do wytwarzania wiązki. Być może istnieją przypadki pracy tuby przez rok czy dwa, ale musi być to warunkowane idealną temperaturą wody (do chłodzenia), a przede wszystkim niewiarygodnym szczęściem użytkownika, bo jaki promil, bo nie procent stanowi taka żywotność tuby szklanej porównując do ogółu?

michgal6904 - nie ma laserów do drewna, szkła, czy laminatów - każdy laser CO2 radzi sobie z tymi materiałami, w zależności od producenta oraz mocy lasera mniej lub bardziej dokładnie, wolniej czy szybciej ale każdy.

P.S.
Widzę że sporo osób pozbywa się laserów GCC - kryzys, niezadowolenie ze sprzętu ? ? ? ?
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cinematic2 » 07 gru 2011, 00:41

Następny pseudo-fachowiec, któremu się gaz ulatnia.
Człowieku nie masz bladego pojęcia o budowie i działaniu lasera CO2 ani CW ani RF.
A już na pewno nie słyszałeś nawet o zjawiskach zachodzących w rezonatorze podczas akcji laserowej.
Gdybyś miał trochę rzetelnej wiedzy nie opowiadałbyś takich bzdetów.
I daruj sobie te śmieszne teksty o jakim to szczęściu mogą mówić użytkownicy laserów CW bo takich szczęściarzy jest tylko w Polsce kilkuset.
Pracują na badziewnych chińskich laserach (nazywanych nie wiadomo dlaczego tubami) i są szczęśliwi, że Chińczycy produkują to swoje badziewie.
Wszyscy na tym forum już wiedzą, że twoim przesłaniem jest zachwalanie Troteca.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 07 gru 2011, 07:08

Cinematic2 - forum jest po to, żeby się wypowiadać, w ramach swojej wiedzy. Kol. Jacolix ma taką wiedzę, jaką ma - a ty masz ze sobą jakiś problem! Większość wypowiedzi, do których możesz się przyczepić powoduje u Ciebie od razu frustrację, którą wylewasz w niewybrednych słowach. Może wystarczy kilka słów wyjaśnienia, a nie belferski ton.

Twoja wiedza także jest ograniczona - nawet, jeśli myślisz, że tak nie jest... Jest Ci lepiej, jak kogoś "zrównasz do poziomu ziemi"?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Jacolix

Post napisał: Jacolix » 07 gru 2011, 09:17

cinematic2 pisze:Pracują na badziewnych chińskich laserach (nazywanych nie wiadomo dlaczego tubami) i są szczęśliwi, że Chińczycy produkują to swoje badziewie.
Wszyscy na tym forum już wiedzą, że twoim przesłaniem jest zachwalanie Troteca.
Każdy chwali to co ma, bo kiedyś jakieś decyzję podejmował, nie spodziewam się (jeżeli handlujesz czy używasz chińczyka, czy coś tam sam budujesz) że przyznasz że pracujesz na "słabszym" (delikatnie ujmując), dającym zdecydowanie mniejsze możliwości sprzęcie.
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj

deflection

Post napisał: deflection » 07 gru 2011, 12:04

Można, kol. Deflection - można. Bo nie tylko źródło jest istotne. Waźne jest także oprogramowanie. Polecam lekturę wątku: https://www.cnc.info.pl/to...isy-vt30863.htm

... w którym jest chyba pierwsza komparacja (porównanie) grawerowania laserem szklanym, chińskim (maszyną mojej produkcji) i laserem firmy Gavograph ("górna półka"). Mam wrażenie, że tuba szklana chińska wypadła w tym teście porównywalnie.
Tak na prawdę wszystko jest istotne.
Zgadza się , porównanie widziałem, ale porównałbym czasy w jakich te prace zostały wykonane.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”