Witam.
Mam pytanko co do wyżarzania. Czy mogę wywiercić otwory i nagwintować je w bramie stalowej do plotera (konstrukcja skręcana i spawana) zanim dam ją do obrubki cieplnej??
Skręcić wszystko razem i tak wyżarzać czy osobno??
Czy otwory mogą się odkształcić??
Pozdrawiam
Wyżarzanie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Wyżarzanie ma za zadanie usunięcie naprężeń po spawaniu itp. Nie narusza samej struktury materiału. Może powstać trochę rdzawego nalotu, ale gwinty itp. pozostaną nienaruszone (przy prawidłowo prowadzonym procesie
). Większość "poprawia" gwinty po wyżarzaniu, ale nie jest to konieczne. Niektórzy zalecają wyżarzanie elementów osobno i skręcenie ich potem, ponieważ śruby są wykonane z innego materiału niż reszta konstrukcji (inaczej się rozszerzają) i zwykle uszkodzeniu ulega np. ocynk. Bazy wykonuje się po wyżarzaniu i ew. skręceniu całości.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
jakie mogą być skutki później jeśli teraz nie wyżarze?? Mogę coś uszkodzić, np prowadnice wózki, czy tylko stracę dokładność, (odchyłki)??
Dodam jeszcze że wszystkie powierzchnie bazowe będą z płaskowników 15mm dospawanych do profili zamkniętych.
Czy same płaskowniki nie mają już w sobie naprężeń??
Czy nie pofaluje mi to przy planowaniu powierzchni??
Dodam jeszcze że wszystkie powierzchnie bazowe będą z płaskowników 15mm dospawanych do profili zamkniętych.
Czy same płaskowniki nie mają już w sobie naprężeń??
Czy nie pofaluje mi to przy planowaniu powierzchni??