Rozmiar metali po obróbce cieplnej.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 9
Rozmiar metali po obróbce cieplnej.
Czy może ulec zmianie wymiar metalu po obróbce cieplnej? Mam na myśli stal 40HM czy 4140.
Tagi:
Re: Rozmiar metali po obróbce cieplnej.
Wymiary mogą ulec zmianie z uwagi na towarzyszące obróbce cieplnej zjawiska fizykochemiczne.jacekp pisze:Czy może ulec zmianie wymiar metalu po obróbce cieplnej? Mam na myśli stal 40HM czy 4140.
-
Zdarzyło mi się zrobić tulejkę pasowaną na gorąco spadła z wałka po wystygnięciu. Próbowałem z tego samego kawałka zrobić jeszcze dwa razy i za każdym razem tulejki nie zaciskały się na wałku. Pięć lat później zrobiłem pół ośkę z pięcioma wymiarami który każdy według rysunku były na (-) 0,02. Po obróbce cieplnej wymiary były w (+) 0,03
??????
Pytanie moje brzmi czy praktycznie to się zdarza. Czy ktoś odczuł na własnej skórze. Procedura hartowania czy ulepszania może to spowodować przy stali 40 ?
??????
Pytanie moje brzmi czy praktycznie to się zdarza. Czy ktoś odczuł na własnej skórze. Procedura hartowania czy ulepszania może to spowodować przy stali 40 ?
-
Dla mnie to ważne. Po prostu ja uważam że popełniono błąd hartując całe półośki. Każde z wymiarów było powyżej tolerancji o 0.05. Poprzednio tylko hartowano dyski przytwierdzone do mich.
Prawdopodobnie koszt hartowania dysków powierzchniowo był droższy niż hartowanie zwykłe całości.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem.
Prawdopodobnie koszt hartowania dysków powierzchniowo był droższy niż hartowanie zwykłe całości.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Re: wykresiki
O kant d... te wykresiki. Zmiennej zależnej od materiału i naprężeń w nim siedzących przed hartowaniem, od kształtu, temperatury i jeszcze położenia w piecu nie odnajdziesz na żadnym wykresie. W tym samym detalu czasem trzeba docierać, czasem nic nie trzeba a czasem można tylko wyrzucić.melonmelon pisze:są specjalne wykresiki z dylatometru
jak zmieniają się wymiary po hartowaniu (plus czy minus)
jak zmieniają sia wymiary po odpuszczaniu