Witam,
mam do wykonania gwint M3 gleboki na 6mm w stali narzedziowej WCL (gabaryt materialu: 14mmx14mmx66mm - gwint polozony niesymetrycznie na plaszczyznie od strony 14mmx14mm) stal ma byc docelowo utwardzona do 46-48 HRC.
Pytanie brzmi czy jesli wykonam gwint przed ulepszaniem cieplnym to mi go nie wypaczy?
(po ulepszaniu chce go jeszcze recznie przekalibrowac gwinownikiem z HSS).
Reasumujac jak powinna wygladac technologia wykonywania gwintow (kolejnosc) w przypadku gdy material bedzie utwardzany?
(Dodam ze nie mam mozliwosci wykonania gwintu w materiale juz utwardzonym na drazarce EDM)
Pzdr
Gwint - hratowanie -przed czy po?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam,
dziekuje za wyjasnienia.
A jesli chodzi o uwage wladcy-swiata, to napisalem ze nie moge go wykonac na mojej drazarce EDM (nie ma obrotowej osi "C" ale niedlugo bede mial nowa-uzywana ktora bedzie miala ta opcje:), wtedy chcialem po prostu kupic gwintownik do materialow utwardzanych (maja mozliwosc gwintowania do 60HRC a ja bede mial okolo 48HRC).
Oczywiscie zgodnie z tym co napisales wykonanie gwintu po jest nieekonomiczne (cena gintownika:/)
Pozdrawam!
dziekuje za wyjasnienia.
A jesli chodzi o uwage wladcy-swiata, to napisalem ze nie moge go wykonac na mojej drazarce EDM (nie ma obrotowej osi "C" ale niedlugo bede mial nowa-uzywana ktora bedzie miala ta opcje:), wtedy chcialem po prostu kupic gwintownik do materialow utwardzanych (maja mozliwosc gwintowania do 60HRC a ja bede mial okolo 48HRC).
Oczywiscie zgodnie z tym co napisales wykonanie gwintu po jest nieekonomiczne (cena gintownika:/)
Pozdrawam!