Spawanie AL
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Niekoniecznie. Oczywiscie nie znam tego z aukcji ale używałem podobnego ( albo tego samego - miał to kiedyś Prof-Met-Kol w Łodzi) do łaczeń elementów z płaskownika 2x10mm - wyrób podobny do kratownicy; dużo drobnicy dostawianej do siebie na sztorc. I wyszło, przy pomocy zwykłego palnika butanowego. Niestety jest to proces długiego nagrzewania elementów na pograniczu ich topnienia więc łatwo o zniszczenie swego dzieła. Wpierw lepiej poćwiczyć. Przy łaczeniu wrażenie podobne do zalewania tinolem szczelin w połaczeniu - jak zaczyna się topić to juz leci tylko tutaj jest trochę wieksza kontrola nad obszarem gdzie ma lecieć i tendencja do samoczynnego formowania lica w pachwinie. I to magiczne zadrapnięcie w czasie inicjowania zalewu w połaczeniu,
Ogólnie polecam do drobnicy.
I dla biedaków którzy nie maja Tig'a do alu ( za drobne 10000) ( a, jeszcze argon 130zł).
[ Dodano: 2007-03-27, 22:20 ]
ps
Zdjęcia są wiarygodne - tak się rzeczywiście układa w pachwinie.
Ogólnie polecam do drobnicy.
I dla biedaków którzy nie maja Tig'a do alu ( za drobne 10000) ( a, jeszcze argon 130zł).
[ Dodano: 2007-03-27, 22:20 ]
ps
Zdjęcia są wiarygodne - tak się rzeczywiście układa w pachwinie.
-
Kupowałem w zeszłym miesiacu ( nie schodzi dużo) w Stantechu na Papierniczej w Łodzi. I chyba jednak zapłaciłem tyle co podałem. Za normalną butlę. Argonu, nie mieszanki MIX'a.
A co do konstrukcji? No cóż, dużą rzecz trudno nagrzać, ale gdy koniecznie musi być połaczone spawaniem a brak MIGa lub TIGa?. To naprawdę nie jest jakaś lipa. Wreszcie 17zł można zaryzykować. A co tam.
A co do konstrukcji? No cóż, dużą rzecz trudno nagrzać, ale gdy koniecznie musi być połaczone spawaniem a brak MIGa lub TIGa?. To naprawdę nie jest jakaś lipa. Wreszcie 17zł można zaryzykować. A co tam.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
a o jakiej butli mowimy ? bo tu chyba jest problem ja mowie o malej a ty pewnie o duzejqqaz pisze:Kupowałem w zeszłym miesiacu ( nie schodzi dużo) w Stantechu na Papierniczej w Łodzi. I chyba jednak zapłaciłem tyle co podałem. Za normalną butlę. Argonu, nie mieszanki MIX'a.

Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
-
Butla normalna, taka 1,7m wysokości ( mb gdy upadnie)
A plastyczność połaczenia? Nie zwróciło mojej uwagi jakieś drastyczne odstepstwo od tego co by mi się wydawało jako normalne. Ludzie, po prostu spróbujcie, na byle badziewiu z odpadów. Sami ocenicie przydatność. Jest tylko jedna róznica. Za 1mb drutu fi 3mm płaciłem prawie 100zł tutaj chyba jest taniej ( w zł/kg) Nie wiem, czy ja przepłacałem jako za nowość, czy to jest z innego żródła. I moje było chyba szwedzkie.
[ Dodano: 2007-03-27, 23:30 ]
A do spawania , gdy brak ograniczeń w kasie to jedno i drugie bo się wzajemnie uzupełniają
Tig -spawanie dokładne detali i niestety dość powolne wobec MIGa który szybko i często grubo zalewa w połaczeniach przy robotach "metrażowych"
A plastyczność połaczenia? Nie zwróciło mojej uwagi jakieś drastyczne odstepstwo od tego co by mi się wydawało jako normalne. Ludzie, po prostu spróbujcie, na byle badziewiu z odpadów. Sami ocenicie przydatność. Jest tylko jedna róznica. Za 1mb drutu fi 3mm płaciłem prawie 100zł tutaj chyba jest taniej ( w zł/kg) Nie wiem, czy ja przepłacałem jako za nowość, czy to jest z innego żródła. I moje było chyba szwedzkie.
[ Dodano: 2007-03-27, 23:30 ]
A do spawania , gdy brak ograniczeń w kasie to jedno i drugie bo się wzajemnie uzupełniają
Tig -spawanie dokładne detali i niestety dość powolne wobec MIGa który szybko i często grubo zalewa w połaczeniach przy robotach "metrażowych"
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
No to ja mowilem o malejButla normalna, taka 1,7m wysokości ( mb gdy upadnie)

Jezeli masz kasy tylko na jedno to raczej polecal bym ci TIGa chyba ze spawasz jakies wieksze elementy z profili to lepiej MIGa ale jak kolega napisal najlepiej jest miec jedno i drugiedołącze sie do postu i zapytam co polecacie do spawania aluminium TIG czy MIG?Oraz dlaczego?

Pozdrawiam PlotComplex.com