mam pytanko,czym bedzie najlepiej pospawac blachę w gatunku 45 z pretem w gatunku 55?
dodam ze planuje zakup spawarki,czy mozecie cos doradzic?ponadto spawanie s355 z s 235.
co by było najlepsze.
Nie chce cię wprowadzać w bląd ale mialem kiedyś przypadek spawania stali w gatunku 55 i niestety spaw pękal przy materiale,proponuje wcześniej wykonać próbę. Gatunek 45 spawa się bez problemu tak jak i pozostale wymienione przez ciebie.
A do spawania jeżeli nie jest to narażone na duże obciążenia to kup sobie podstawową elektrode -ER146, dobra szczególnie na początek spawania.
a no własnie kiedys 45 z 45 spawałem,a teraz mam zmiane konstrukcyjną.a tig by nie dał rady,jak wspomniałemm chce kupic sprzet.
[ Dodano: 2011-01-19, 19:56 ]
to jest koło łańcuchowe z blachy 45 i w otwór w srodku trzeba wspawac piaste w 55 gatunku,z obydwu stron ,zastosowanie: kombajn do kukurydzy na rynek usa.
obcizazenia chyba beda duze.
a migomatem obskoczy sie s 355 z s235?
Jeżeli spawana ma być piasta to ciężko będzie ocenić czy spaw nie pękl pod spodem. Dlaczego musi być akurat 55 ? Zrób próbę, być może to mi trafil się taki wyjątkowy material.
jak 55 nie przekroczy 250C ale nie będzie niżej jak 100C to powinno być wszystko OK.
Zrób test i wszystko kolego wyjdzie . Jakim drutem masz spawać i czy masz już określony WPS
Ktoś co zleca robotę na ogół powinien przygotować Ci parametry.