Cyrkiel do palnika plazmowego/gazowego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Cyrkiel do palnika plazmowego/gazowego
Potrzebuje cyrkiel do wypalania otworów o dużych średnicach. Zastanawiam się czy wykonać go samemu a jeśli już to jakich materiałów użyć.
Cyrkiel musi mieć możliwość obrotu palnika w gnieździe tak, żeby nie trzeba było chodzić dookoła arkusza. Cyrkiel ma być stabilizowany magnesem.
Zastanawiałem się nad łożyskiem ale będzie ciężkie i nie wiem czy temperatura nie zniszczy łożyska. Średnica wewnętrzna łożyska musiałaby mieć 38mm.
Drugie rozwiązanie o wiele prostsze to zastosowanie tulejki. Jest dużo prostsze, lżejsze. Wg mnie tuleja wewnętrzna powinna być ze stali, najlepiej nierdzewnej (odp. na temp.). Tuleja zewnętrzna zamocowana na stałe z cyrklem mogłaby być mosiężna?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Cyrkiel musi mieć możliwość obrotu palnika w gnieździe tak, żeby nie trzeba było chodzić dookoła arkusza. Cyrkiel ma być stabilizowany magnesem.
Zastanawiałem się nad łożyskiem ale będzie ciężkie i nie wiem czy temperatura nie zniszczy łożyska. Średnica wewnętrzna łożyska musiałaby mieć 38mm.
Drugie rozwiązanie o wiele prostsze to zastosowanie tulejki. Jest dużo prostsze, lżejsze. Wg mnie tuleja wewnętrzna powinna być ze stali, najlepiej nierdzewnej (odp. na temp.). Tuleja zewnętrzna zamocowana na stałe z cyrklem mogłaby być mosiężna?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Sajgon, czyżbyś pił dzisiaj do lustra?sajgon pisze:Łożysa sobie daruj bo się zasyfią i się obracać nie będą , jeżeli masz dwa palniki (palzama ,gaz) to dorób sobie dwie tulejki pod żądaną średnice i po kłopocie. Tu nie ma żadnej fizolofji ,magisterki z tego nie zrobisz
BTW Ja piję z dzisiaj z kobietą i mam nadzieję, że znwou mnie nie przepije...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Wiesz co ,kiedyś robiłem u takiego gościa małe zlecenie , a on akurat w tym samym czasie robił sobie ogrodzenie. Murowane słupki z klinkieru a pomiędzy nimi przęsła (stalowy płaskownik i do niego przykręcane drewniane sztachetki. Gościu mnie totalnie roz....bał no liczył rozszerzalność cieplną tego płaskownika bo nie wiedział czy i jakie długie fasolki robić w płaskowniku. Zapytałem poco się tak z tym doktoryzuje , odpowiedział że to po to żeby mu słupków nie powywracało i przęsła się nie pogięły.pl0m3n pisze:Ale tu beda 2 tulejki. Wewnetrzna i zewnetrzna. Miedzy nimi musi być luz zeby sie obracało. Aby na pewno nie dojdzie do takiej sytuacji ze wewnetrzna tulejka nagrzeje sie szybciej niz zewnetrzna i nie beda sie mogly wzajemnie obracac?
O nic więcej już nie pytałem

Pozdrawiam , Michał. 

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Nie lubię podchodzić 2 razy do tej samej roboty. Zakładam, że ktoś mógł już coś takiego wykonać, więc pytam. Mam czas, żeby to przemyśleć i zrobić raz a dobrze i nie odrywać tokarza od jego roboty na struganie tulejek.
W między czasie doszedłem do tego, że mogę wykonać otwory w tulejach, żeby się łatwiej chłodziły.
sajgon nie doktoryzuje się na budowie cyrkla bo takie "projekty" to w ciągu jednych zajęć wykonywałem. Ale dzięki za przypowieść...
W między czasie doszedłem do tego, że mogę wykonać otwory w tulejach, żeby się łatwiej chłodziły.
sajgon nie doktoryzuje się na budowie cyrkla bo takie "projekty" to w ciągu jednych zajęć wykonywałem. Ale dzięki za przypowieść...