Lutowanie Twarde.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
Lutowanie Twarde.
Witam.
Jaki lepiej zastosować gaz do lutowania twardego LM60K rurek cienkościennych 1,5mm.
Propan butan czy acetylen? Z tlenem oczywiście. Co wyjdzie taniej w eksploatacji.
Jaki lepiej zastosować gaz do lutowania twardego LM60K rurek cienkościennych 1,5mm.
Propan butan czy acetylen? Z tlenem oczywiście. Co wyjdzie taniej w eksploatacji.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
hejka
dobry palnik na prop-butan da rade
szukaj palnika ze specjalna dysza ktora "podkreca" plomien
daje to efekt grzania rurki dookola bez ruszania palnikiem
dobre sa palniki firmy Sievert
http://images.google.be/imgres?imgurl=h ... %26hl%3Dnl
acetylen- tlen moze byc tez ale latwiej przegrzac i przepalic i trzeba sie wlec z dwoma butlami.
pozdro
dobry palnik na prop-butan da rade
szukaj palnika ze specjalna dysza ktora "podkreca" plomien
daje to efekt grzania rurki dookola bez ruszania palnikiem
dobre sa palniki firmy Sievert
http://images.google.be/imgres?imgurl=h ... %26hl%3Dnl
acetylen- tlen moze byc tez ale latwiej przegrzac i przepalic i trzeba sie wlec z dwoma butlami.
pozdro
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
W cenie około 200 zł kupisz palnik na propan-butan , firmy niestety nie pamiętam . Wybieraj palnik z końcówką ( dyszą turbo ) . Lutowałem takim palnikiem ,spisywał się b.dobrze.Co prawda nie wierzę w podane w opisie 1800*C ,jednak do lutowania twardego jest wystarczająco daje ładny płomień z żądłem a nie miotłę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam .
wszystko ładnie - pięknie - tylko na jakiej powierzchni/masie osiągniesz odpowiednią temperaturę ?
obcieranie d...y szkłem jest bolesne i kończy się źle
jak będziesz miał do dyspozycji acetylen/tlen to jesteś spokojny .
robiłem to i owo i doszedłem do wniosku - jak ma to być profesjonalne to lepiej mieć " zapas " .
szkoda inwestować trochę mniej pln i mieć kłopoty .
ale - jak ktoś sobie życzy
.
pozdrawiam .
wojtek .
wszystko ładnie - pięknie - tylko na jakiej powierzchni/masie osiągniesz odpowiednią temperaturę ?
obcieranie d...y szkłem jest bolesne i kończy się źle

jak będziesz miał do dyspozycji acetylen/tlen to jesteś spokojny .
robiłem to i owo i doszedłem do wniosku - jak ma to być profesjonalne to lepiej mieć " zapas " .
szkoda inwestować trochę mniej pln i mieć kłopoty .
ale - jak ktoś sobie życzy

pozdrawiam .
wojtek .
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Chyba za dużo robicie zamieszania z tym lutowaniem. Ja od dawna lutuję starym, polskim palnikiem na propan-butan, bez tlenu i nie mam problemów. Jest faktem, że od paru lat używam tylko spoiwa srebrnego, ale kiedyś używałem mosiężnego, było trochę trudniej, ale też szło. Lutuję głównie rury miedziane i pręty mosiężne. Podgrzewam materiał do odpowiedniej temperatury ( zwracam uwagę na kolor, miedź musi być średnio czerwona) i aplikuję spoiwo. Przed podgrzaniem, na złącze aplikuję topnik, trzeba uważać, aby nie zdmuchnąć go płomieniem. Jeżeli to możliwe, to po lutowaniu chłodzę wodą, wtedy resztki topnika kruszą się i dają się łatwo usunąć szczotką.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Potwierdzam że da rade kilka minut temy próbowałem lutować i dało się mam zwykły palnik i mała butlę a spoiwo nosiło nazwę AMELOX sl45 jasno niebieska barwa pręta, dość łatwo się topiło, ale też muszę dodać że próbowałem również prętem o żółtej barwie topnika na wierzchu i niestety nie zaczął się nawet topić, więc racje są dwie że da radę ale tylko że lut do zwykłego palnika musi mieć niską temperaturę topnienia.