Przeróbka polegała na dodaniu układu oświetlającego, który oświetla próbkę od strony obiektywu , tak jak to jest w prawdziwych mikroskopach metalograficznych. Skonstruowany przeze mnie oświetlacz składa się z źródła światła (białej diody LED z potencjometrem do reg. jasności) soczewki skupiającej, oraz lustra które odbija i jednocześnie przepuszcza przez siebie światło ustawionego pod katem 45 w tubusie, (działa to podobnie jak srebrzyste folie do przyciemniania szyb samochodowych, albo okulary przeciwsłoneczne z lustrzana powierzchnia od przodu), lustro półprzepuszczalne wykonałem z kawałka płytki CD, po wycięciu trawiłem w FeCl3 aż do momentu gdy dało się przez nie zobaczyć przechodzące światło, odległość pomiędzy źródłem światła i soczewką, oraz samą soczewkę dobierałem metodą prób i błędów. Oświetlacz oświetla próbkę nieco bardziej od środka co czasami przeszkadza w obserwacjach a zwłaszcza w robieniu zdjęć. Za pomocą mojego mikroskopu przeprowadziłem obserwacje próbek które pozostały mi z czasów laborek

W przypadku przegrzanej stali można zauważyć pasmowość typową dla blach, oraz ciemne ziarna perlitu. , i białe ferrytu.Cały projekt nie jest jeszcze ukończony i napewno będą jakieś zmiany i udoskonalenia.
Zasada działania:

Mikrosruktura złącza spawanego z aluminium

Mikrostruktura lica spoiny

Blacha