Obserawcja mikrostruktury przerobionym mikroskopem

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

Autor tematu
bujaka
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Obserawcja mikrostruktury przerobionym mikroskopem

Post napisał: bujaka » 09 sie 2009, 22:24

Witam, chciałbym zaprezentować moją przeróbkę mikroskopu na namiastkę mikroskopu metalograficznego (do badań w jasnym polu widzenia), jako produkt wyjściowy posłużył stary szkolny mikroskop (biologiczny) made in USSR pow. 100-200 x.
Przeróbka polegała na dodaniu układu oświetlającego, który oświetla próbkę od strony obiektywu , tak jak to jest w prawdziwych mikroskopach metalograficznych. Skonstruowany przeze mnie oświetlacz składa się z źródła światła (białej diody LED z potencjometrem do reg. jasności) soczewki skupiającej, oraz lustra które odbija i jednocześnie przepuszcza przez siebie światło ustawionego pod katem 45 w tubusie, (działa to podobnie jak srebrzyste folie do przyciemniania szyb samochodowych, albo okulary przeciwsłoneczne z lustrzana powierzchnia od przodu), lustro półprzepuszczalne wykonałem z kawałka płytki CD, po wycięciu trawiłem w FeCl3 aż do momentu gdy dało się przez nie zobaczyć przechodzące światło, odległość pomiędzy źródłem światła i soczewką, oraz samą soczewkę dobierałem metodą prób i błędów. Oświetlacz oświetla próbkę nieco bardziej od środka co czasami przeszkadza w obserwacjach a zwłaszcza w robieniu zdjęć. Za pomocą mojego mikroskopu przeprowadziłem obserwacje próbek które pozostały mi z czasów laborek :mrgreen: : mikrostruktury złącza spawanego aluminium, oraz przegrzanej blachy ze stali konstrukcyjnej (wybrałem ją bo powinna mieć duże ziarno) po wykonaniu zgładów wytrawiłem je w nitalu. W przypadku złącza spawanego aluminium widać dobrze różnice pomiędzy mikrostrukturą blachy (pasmowość) i spoiwa (struktura typowa dla mat. lanego).
W przypadku przegrzanej stali można zauważyć pasmowość typową dla blach, oraz ciemne ziarna perlitu. , i białe ferrytu.Cały projekt nie jest jeszcze ukończony i napewno będą jakieś zmiany i udoskonalenia.

Zasada działania:
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mikrosruktura złącza spawanego z aluminium
Obrazek
Mikrostruktura lica spoiny
Obrazek
Blacha
Obrazek

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wt » 26 sie 2009, 23:40

Godnym uwagi może być użycie kamery mikroskopu ze złączem USB. Ma powiększenie 200 razy, własne podświetlenie, gotowa ilustracja cyfrowa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”