Dorobiłem nadwymiarowe osie dźwigienek zaworowych do starego motocyklowego silnika.
Materiał, po drobnej konsultacji z doświadczonym hartownikiem, wybrałem sprężynówkę, 50 HF.
Detal, to wałek, po części drążony po długości (otwór fi 5), średnica 16 mm, długość 85 mm. z wierceniem w poprzek - otwór przelotowo fi 3,2 mm.
Nie bawiłbym się w samodzielne zgłębianie, ale ilość, to kilkanaście sztuk, jeżdżenie na fuchę to loteria, a oficjalnie to zapłacę jak za wsad 10 kg, czyli taniej kupić wszystko nowe.
No i dlatego postanowiłem się doktoryzować, podobno łatwy do obróbki materiał, część nie jest jakoś mocno obciążona, ryzyko nie za duże w przypadku awarii.
I teraz moje pytania:
1. Czy nagrzanie do koloru jasno pomarańczowego w pętli indukcyjnej jest równoważne z nagrzaniem w piecu? Chodzi o gwałtowność procesu, taki detal grzeje się do tej temperatury w kilka chwil.
2. Czy chłodząc w oleju hydraulicznym, bo taki akurat mam, postąpię właściwie?
3. Czy mogę przeprowadzić odpuszczanie w komorze kominka? Mam pod ręką, akurat sezon na grzanie, więc w domu wybaczą. Ten proces jednak prawie bez kontroli temperatury.
Pozdrawiam.
proces hartowania stali 50HF
-
tomekshlm06t
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
-
kolec7
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Kontakt:
Re: proces hartowania stali 50HF
Ja również, tak jak u Kargula - 3 x NIE
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
rynio_di
- ELITA FORUM (min. 1000)

Re: proces hartowania stali 50HF
Czasami wykonuję coś z HF50 i moim zdaniem jest to dobry materiał , Hartuję ją rozgrzewając w małym piecu do temp 820-870 stopni z powolnym przyrostem temp i odpuszczam w wysokiej bo 540-680 stopni kilka godzin do wystygnięcia pieca , sprężyny pracują bardzo dobrze , Koledzy ja hartuję w oleju do chłodzenia wrzecion przeźroczysty podgrzany do temp ok 70 st. Zdaje mi się też że kolor o którym pisze kolega jasno pomarańczowy to nie za niska temp. Ale mogę się mylić bo dawno nic nie obiłem . Krótko , 50HF/1.8159/51CrV4 to wymagająca stal .