Jaka przyłbica jest kompatybilna z półmaską 3M
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Jaka przyłbica jest kompatybilna z półmaską 3M
Cześć,
Czy ktoś z Was posiada doświadczenie na temat stosunkowo tanich (ale nie na tyle, by się bać o wzrok, przy nauce/sporadycznym "smarkaniu" gdzieś w garażu) przyłbic samościemniających, które to są kompatybilne z półmaskami 3M serii 6xxx i przynajmniej filtrami przeciwpyłowymi okrągłymi (serie 2xxx), a najlepiej z jakimś ABEK1+nakładki z filtrami przeciwpyłowymi)
Wiem, że Speedglass od 3M jest kompatybilny z maskami i filtropochłaniaczami serii 6, ale jak na sporadyczne spawanie, to 1500+ to za drogo.
Owszem można zwykłą jednorazówkę do chyba każdej przyłbicy założyć, ale odkąd mam półmaskę z wymiennymi filtrami, to na jednorazówki patrzę mało przychylnym okiem, ze względu na komfort użytkowania
Same próby spawania to będzie MAG i być może MMA
Czy ktoś z Was posiada doświadczenie na temat stosunkowo tanich (ale nie na tyle, by się bać o wzrok, przy nauce/sporadycznym "smarkaniu" gdzieś w garażu) przyłbic samościemniających, które to są kompatybilne z półmaskami 3M serii 6xxx i przynajmniej filtrami przeciwpyłowymi okrągłymi (serie 2xxx), a najlepiej z jakimś ABEK1+nakładki z filtrami przeciwpyłowymi)
Wiem, że Speedglass od 3M jest kompatybilny z maskami i filtropochłaniaczami serii 6, ale jak na sporadyczne spawanie, to 1500+ to za drogo.
Owszem można zwykłą jednorazówkę do chyba każdej przyłbicy założyć, ale odkąd mam półmaskę z wymiennymi filtrami, to na jednorazówki patrzę mało przychylnym okiem, ze względu na komfort użytkowania
-
Re: Jaka przyłbica jest kompatybilna z półmaską 3M
Widziałem tego Sentinela z nadmuchem powietrza, fajna sprawa, ale droga.
Myślałem o tańszym Esabie- A20, ewentualnie A40 (czekam na odpowiedź od ESAB w tej sprawie), ale też jestem otwarty na inne marki, nie musi być nawet zbytnio komfortowa, byle było bezpiecznie dla wzroku (i płuc).
Myślałem o tańszym Esabie- A20, ewentualnie A40 (czekam na odpowiedź od ESAB w tej sprawie), ale też jestem otwarty na inne marki, nie musi być nawet zbytnio komfortowa, byle było bezpiecznie dla wzroku (i płuc).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Allegro - 3 raty zero procent - na Trzech Króli ostatnia rata 

-
Cały szkopuł w tym, że spawania nie zamierzam traktować zarobkowo ani nic- chciałbym się nauczyć, aby móc coś sobie pospawać, mało odpowiedzialnego, w dodatku, i tyle.
Przy koszcie maski na poziomie 1,5- 2 (i więcej ) tyś. PLN, to bardziej się opłaca wozić coś do pobliskiego warsztatu ślusarskiego
Do spawarki mam po prostu dostęp.
Przy koszcie maski na poziomie 1,5- 2 (i więcej ) tyś. PLN, to bardziej się opłaca wozić coś do pobliskiego warsztatu ślusarskiego

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Adi123 pisze: ↑01 lis 2021, 09:55Cześć,
Czy ktoś z Was posiada doświadczenie na temat stosunkowo tanich (ale nie na tyle, by się bać o wzrok, przy nauce/sporadycznym "smarkaniu" gdzieś w garażu) przyłbic samościemniających, które to są kompatybilne z półmaskami 3M serii 6xxx i przynajmniej filtrami przeciwpyłowymi okrągłymi (serie 2xxx), a najlepiej z jakimś ABEK1+nakładki z filtrami przeciwpyłowymi).......
Kolego nie traktuj mojej wypowiedzi jako wyroczni jednak jeśli chodzi o maskę i przyłbicę to:
Posiadam maskę serii 7xxx z filtrami jak na fotce:

Mam tiga i dwie przyłbice jakieś z tych zwykłych do jednej jaką dostałem wraz ze spawarką maska wchodzi bez problemu.
w drugiej:

jest ciaśniej (może to kwestia regulacji nagłowia) ale się mieści. I to wraz z okularami dzisiaj sprawdzone. Jednak najlepiej jeśli weźmiesz sobie maskę do sklepu i po prostu przymierzysz
-
Dzięki,
docelowo tak zrobię, ale chwilowo cierpię na chroniczny brak czasu i transportu by pojeździć po sklepach, dlatego pytałem czy może ktoś ma jakieś doświadczenie z tym.
docelowo tak zrobię, ale chwilowo cierpię na chroniczny brak czasu i transportu by pojeździć po sklepach, dlatego pytałem czy może ktoś ma jakieś doświadczenie z tym.
-
Dziękuję panowie,
"Wizja lokalna" zakończyła się wyborem ESABa, w wersji A40. Jak na moje potrzeby to aż nadto, ale półmaska 3m z okrągłymi filtrami przeciwpyłowymi bez problemu wchodzi. Uzbrojenie jej w filtropochlaniacze też powinno się udać, chociaż tego jeszcze nie testowałem.
"Wizja lokalna" zakończyła się wyborem ESABa, w wersji A40. Jak na moje potrzeby to aż nadto, ale półmaska 3m z okrągłymi filtrami przeciwpyłowymi bez problemu wchodzi. Uzbrojenie jej w filtropochlaniacze też powinno się udać, chociaż tego jeszcze nie testowałem.