Generalnie tą spawarkę już znam na wskroś i mam tam do czynienia z trzema nastawami
-prąd spawania(A) na źródle w sumie bardzo rzadko przestawiany chyba ze zmieniam drut (0,6-1,2) dokładnie nie znam przeznaczenia tego potencjometru ale wiem ze ma wpływ na wygląd spoiny i redukcję odprysków
-napięcie spawania 24-28V
-prędkość podawania drutu
Prąd spawania to suma wypadkowa napięcia i posuwu ale regulując potencjometrem na źródle można uzyskać głębsze wtopienie a nawet przepala 6mm blachę czarną na wylot
Spawarka codziennie spawa po 8h i jestem z niej bardzo zadowolony pomimo trudnych początków.
Dla zainteresowanych mam fotki wnętrza tej spawarki
MAGNUM MIG-200 inwerter /MMA - czy warto??
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Może to jest od ustawiania "indukcyjności" a właściwie to dynamiki łuku?
Skoro pozostałe dwa regulują prędkość podawania drutu i napięcie to by innego wyjścia nie było. Tylko to trochę śmiesznie wygląda bo akurat ta gałka ma opis "A MMA" co by wskazywało na to że nic nie ma wspólnego z trybem spawania MIG/MAG. Ciekawe bo istnieje możliwość taka że w trybie MiG/MAG ta gałka reguluję dynamikę łuku ale nie jest to w żaden sposób oznaczone.
Skoro pozostałe dwa regulują prędkość podawania drutu i napięcie to by innego wyjścia nie było. Tylko to trochę śmiesznie wygląda bo akurat ta gałka ma opis "A MMA" co by wskazywało na to że nic nie ma wspólnego z trybem spawania MIG/MAG. Ciekawe bo istnieje możliwość taka że w trybie MiG/MAG ta gałka reguluję dynamikę łuku ale nie jest to w żaden sposób oznaczone.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 19
-
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 3
Pisząc "A MMA" wiedziałem że to nie jest do końca ścisłe ale... Nieścisłość polega na tym że tam nie jest napisane MMA tylko jest rysunek oznaczający spawanie elektrodą otuloną (takie zdjęcie znalazłem) ja zatem miałem napisać? Na klawiaturze nie mam takiej literki
.
==0
____\_
Lepiej?
Mogę pocieszyć was tylko tym że Kemppi jest też dobre w te klocki a dokładnie Kemppi Polska. Ostatnia wersja instrukcji po polsku do panela MXE (tak naprawdę to nie ważne do czego) jest z 2003 a anglojęzyczna i inne z 2005r. Niby nic ale jest trochę zmian w programie i jest więcej możliwych parametrów do zmiany o których polska instrukcja nic nie mówi. Instrukcja po polsku jest zupełnie oddzielna robiona chyba na kolanie bez numeru wersji (tak jak inne języki które są w grupach po kilka języków w jednej książeczce więc można sprawdzić która jest najnowsza). Ta instrukcja jest pobrana z oficjalnej strony Kemppi.

==0
____\_
Lepiej?
O czym świadczy taka informacja? O tym że ktoś sprzęt robi, ktoś robi do niego pseudo instrukcję obsługi, ktoś to sprzedaje, ktoś kupuje i nikt nie ma pojęcie do czego służy jedna z TRZECH gałek nawet ktoś kto to naprawia nie wie do czego to służy. Jak w takim razie serwis po naprawie stwierdza czy urządzenie po naprawie działa prawidłowo skoro nie wiedzą do czego jest ta gałka?jednak w serwisie tego nie potwierdzili ani nie zaprzeczyli.
Mogę pocieszyć was tylko tym że Kemppi jest też dobre w te klocki a dokładnie Kemppi Polska. Ostatnia wersja instrukcji po polsku do panela MXE (tak naprawdę to nie ważne do czego) jest z 2003 a anglojęzyczna i inne z 2005r. Niby nic ale jest trochę zmian w programie i jest więcej możliwych parametrów do zmiany o których polska instrukcja nic nie mówi. Instrukcja po polsku jest zupełnie oddzielna robiona chyba na kolanie bez numeru wersji (tak jak inne języki które są w grupach po kilka języków w jednej książeczce więc można sprawdzić która jest najnowsza). Ta instrukcja jest pobrana z oficjalnej strony Kemppi.