Lutowanie Twarde.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam. Piotr3-znam taki generator wodorowy-osobiście nim pracowałem.Producentem jest firma w Rosji lub na Ukraine.Temperaturę mamy fajną ,lecz dysza jest tak mała,że nie polutujemy stalowego pręta na styk gdy ma przekrój ponad 4mm.Fizycznie niemożliwe.
Dlatego w tym temacie jedynym ekonomicznym rozwiązaniem są jednorazowe butle propan plus tlen.
Dlatego w tym temacie jedynym ekonomicznym rozwiązaniem są jednorazowe butle propan plus tlen.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam.
zastosuj propan/tlen i będzie ok.
naspawałem się sporo za pomocą gazu ( a i nalutowałem ) i jak masz dobry ogień i szybko nagrzejesz to lutuje się elegancko .
jak będziesz grzał jak lutlampą to spoina nie wyjdzie odpowiednia - tu ciepłe - tam nie .
ale to tylko tak .
co do wodoru - to " robisz " wodór ( za pomocą elektrolizy ) a następnie go spalasz .
inaczej nie może być .
pozdrawiam .
zastosuj propan/tlen i będzie ok.
naspawałem się sporo za pomocą gazu ( a i nalutowałem ) i jak masz dobry ogień i szybko nagrzejesz to lutuje się elegancko .
jak będziesz grzał jak lutlampą to spoina nie wyjdzie odpowiednia - tu ciepłe - tam nie .
ale to tylko tak .
co do wodoru - to " robisz " wodór ( za pomocą elektrolizy ) a następnie go spalasz .
inaczej nie może być .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
noname79, zajrzyj tutaj link do wątku Niestety aukcja w Allegro już znikła i nie ma zdjęć które w niej były, natomiast dowiesz się sporo o zastosowaniu wodoru w palnikach. W googlach i na aukcjach w Allegro szukaj pod hasłem HHO- tak pasjonaci nazwali mieszaninę wodoru i tlenu powstającą podczas elektrolizy wody (czyli H2O) w elektrolizerze będącym sercem całego ustrojstwa.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
ja palnik do podgrzewania mam, tlko nie wiem czy ten efekt nie jest spowodowany złym plomieniem(naweglajkacy/utleniajacy). czy lut nie powienien miec bezposreniego kontaktu z plomieniem? podgrzewalem wszystko z odleglosci kilku cm tak aby rownomiernie sie rozgrzalo.na poczatku same czesci pozniej kawalek lutu z topnikiem i dalej grzalem. niestety od razu gdy lut zrbil sie plynny zaczyna sie "gotowac"