Właśnie odebrałem paczuszkę z Melonkote 850. Dziękuje Bardzo koledze Melonmelon. Czy mogę się jakoś odwdzięczyć?
Ładny kolega ma zbiór książek. Czy jest jakaś możliwość skorzystania z nich?
Mam w sumie Bibliotekę Jagiellońską całkiem niedaleko ale nie jestem już studentem więc mogę skorzystać tylko z czytelni - jako student też miałem tylko katę do czytelni bo byłem na AGH. W Jagiellonce powinno być wszystko. Myślałem o pożyczeniu kilku wybranych pozycji i zdigitalizowaniu w rozsądnym czasie, i oddaniu w stanie nie zmienionym.
Spotkać się ... no tak Częstochowa, Poznań i Olkusz to przecież tak blisko. Chyba że będziemy pić piwo i cydr przez skype.
NC4 - nie wszędzie sprzedają, NC6 przyniósł klient. Ja jeszcze nie mam składu ze stalą bo nie wiem jaką wybrać na magazyn. Mam zdobyczną fi50 1mb NMV.
Izolacja w środku wiem że chłonie wodę ale to byłby kompromis jakiś.
Teraz chciałbym sformować problem czyli cel jaki chcę osiągnąć (choćby tylko w teorii).
Hartowanie stali narzędziowych węglowych i stopowych może szybkotnących bez odwęglenia (innych uszkodzeń) o jakości gotowego wyrobu co najmniej dobrej . W warunkach nieprzemysłowych, półprofesjonalnych w ilościach jednostkowych. Wydawało mi się że piec próżniowy może być dobrym rozwiązaniem do realizacji takiego zadania. Prawdopodobnie zasugerowane zostało to przez materiały reklamowe jakie można znaleźć w internecie na temat hartowania. Może lepsza będzie inna technologia niepróżniowa? Czyli zacząłbym teraz od przeglądu istniejących rozwiązań. Może mniejszym nakładem sprzętu i pieniędzy można osiągnąć cel.
Piec próżniowy budowa, hartowanie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Cydrem!acetylenek pisze:Właśnie odebrałem paczuszkę z Melonkote 850. Dziękuje Bardzo koledze Melonmelon. Czy mogę się jakoś odwdzięczyć?

Dziękuję. To tylko wybór pozycji, które mogą Cię zainteresować.Ładny kolega ma zbiór książek. Czy jest jakaś możliwość skorzystania z nich?
Bezpośrednio korzystać z tej biblioteki mogę tylko ja sam osobiście. Czyli, dla prostoty zrozumienia się - nie ma możliwości wypożyczania. Ale pośrednio - jak zauważyłeś - już z tego korzystasz. Oczywiście nie licz, że będę fotografował całe rozdziały. Ale pojedyncze strony, wykresy, tabelki.......W wolnym czasie, czemu nie.
No żebyś się nie zdziwił!W Jagiellonce powinno być wszystko.
Na swoje potrzeby - szersze wykorzystanie - nie wiem jak z prawami do tego.Myślałem o pożyczeniu kilku wybranych pozycji i zdigitalizowaniu w rozsądnym czasie, i oddaniu w stanie nie zmienionym.
Na potrzeby narzędzi jednostkowych, traktuj NC4 na równi z ŁH15 i ŁH15SG.NC4 - nie wszędzie sprzedają
A łożyskowa jest bardziej popularna w hurtowni.
To strasznie hu**y kompromis.Izolacja w środku wiem że chłonie wodę ale to byłby kompromis jakiś.
Z przyczyn praktycznych - lepiej iść w inne metody ochrony przed odwęgleniami i utlenieniami. Melon ma też wersje podrasowaną tego "szuwaksu", co dostałeś w prezencie.Może lepsza będzie inna technologia niepróżniowa? Czyli zacząłbym teraz od przeglądu istniejących rozwiązań. Może mniejszym nakładem sprzętu i pieniędzy można osiągnąć cel.
Potestuj tą wersję do 850 i podziel się wynikami (zgłady, wyniki mikrotwardości w funkcji odległości od powierzchni, a może pokusisz się o analizę na Orsacie.....) Z moich testów wyszło, to samo co przy użyciu folii.
A jeśli patrzeć na zdobywanie nowych doświadczeń, to może lepiej nie poddawaj się za szybko z tą próżnią lub argonem!!!
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Piec próżniowy budowa, hartowanie.
Człowiek nie świnia, zdanie zminia.
Odpuszczanie niskie proszę wydłużyć do 2-3h, twardość wiele nie spadnie, ciągliwość wzrasta.
Atmosfera ochronna, aktywna, np. azot + węglowodór. Najtaniej chronić detal i grzać jednocześnie.
ALE
Potencjał węglowy może zmieniać się wraz z zmianą temperatury, pomimo podobnej ilości podawanych węglowodorów. Zmienną może być metalowa część w piecu, działając jakoś tam. Należy wykonać próby z żelazem armco nawęglania i przyjąć, że taki jest potencjał węglowy w danym zakresie temperatur.
pozdro
Odpuszczanie niskie proszę wydłużyć do 2-3h, twardość wiele nie spadnie, ciągliwość wzrasta.
Atmosfera ochronna, aktywna, np. azot + węglowodór. Najtaniej chronić detal i grzać jednocześnie.
ALE
Potencjał węglowy może zmieniać się wraz z zmianą temperatury, pomimo podobnej ilości podawanych węglowodorów. Zmienną może być metalowa część w piecu, działając jakoś tam. Należy wykonać próby z żelazem armco nawęglania i przyjąć, że taki jest potencjał węglowy w danym zakresie temperatur.
pozdro