O tym myślałem, pisząc o kłopotach (choć to tylko na razie teoria nie poparta moim doświadczeniem). Cóż trochę już skołowany jestem. Warto inwestować w ten mix? Mam całą butlę argonu, korci mnie już się pobawić, ale z drugiej strony nie chciałby nabrać złych nawyków na samym starcie. Mam trochę odpadków z nierdzewki, ale w zasadzie to stal czarną będę miał większości zastosowań. Jest różnica w spawaniu nierdzewki w argonie, a stalą czarną w mix-ie? Chodzi o to, czy jak poćwiczę w nierdzewce, to ta nauka da mi analogiczny efekt potem dla zwykłej stali? Czy jednak obydwa surowce wymagają oddzielnej nauki?InzSpawalnik pisze:Czysty argon bedzie mial najmniejsze wtopienie.
T.I.P. Tronic Profi MIG 180F - czy to warte uwagi?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Na szpuli rozszyfrowałem typ G-3Si1, czyli z tego co się dowiedziałem, jest to drut do spawania w osłonie dwutlenku węgla i mieszanki spawalniczej. Do spawania stali niestopowych i niskostopowych.
kurde przepraszam kolegów, nie wiem jak tą butle oglądałem, ale ona jest szara, czyli mam jednak CO2 (nawet wybite ma CO2
). Mam wiec wszystko czego potrzebowałem. Drut do stali i butlę z CO2.
To teraz z innej beczki ten podgrzewacz w amatorskim spawaniu jest niezbędny? Szybko zamarza reduktor przy CO2?

To teraz z innej beczki ten podgrzewacz w amatorskim spawaniu jest niezbędny? Szybko zamarza reduktor przy CO2?