Rura nierdzewna grubościenna - Jak spawać.

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
dervi3
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Rura nierdzewna grubościenna - Jak spawać.

Post napisał: dervi3 » 22 sty 2015, 16:18

Mam pytanie mam rure nierdzewną fi 100mm,ścianka 5mm.
Jutro sobie ją potne na małe kawałki i wyfazuje i mam pytanie na jakim drucie i jaka szpare się daje na takie rury oraz orientacyjny Amperaż na przetop i lico ?

Tagi:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: InzSpawalnik » 23 sty 2015, 00:07

na scianke 5mm to proponowalbym 95Amp ale do tego potrzebujesz szybko przemieszczac sie palnikiem co moze byc na poczatek trudne.

Oprocz poprawnego wtopienia, braku przepalen, braku podtopien i innych nazwijmy to geometrycznymi wadami spoiny jest jedna bardzo wazna sprawa przy doborze parametrow ( natezenia, napiecia oraz predkosci spawania ) : mianowicie w przypadku stali chromowo-niklowych typu 304 albo 316 istotna jest kontrola wprowadzanej energii do material w czasie spawania. Zasadniczo im wiecej ciepla tym wiecej chromu zdazy przeniesc sie w granice ziaren gdzie tylko czycha na ow chrom wegiel ... dochodzi do zubozenia ziaren na przekroju w chrom a na granicach pojawiaja sie twarde fazy ( wegliki chromu ).. sytuacja powoduje korozje stali nierdzewnej i wplywa na jej twardosc i wytrzymalosc.

... w zaleznosci od standardu sa rozne warunki osiagniecia akceptowalnej struktury po spawaniu. 1,5kJ/cm max z tego co pamietam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”